Leštane: Školi istekao rok, a deca još uče u njoj!

0
1129
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Učitelji OŠ „Nikola Tesla“ u Leštanima, koju pohađa oko 200 učenika od prvog do četvrtog razreda, svakodnevno drže nastavu u dotrajalom montažnom objektu, kojem je upotrebna dozvola odavno istekla! U zgradi, koja je trebalo da bude privremeno rešenje dok se ne izgradi nova škola, prva znanja stiče već 35. generacija mališana!

O izgradnji nove škole se, prema rečima Dragoljuba Gačića, direktora matične OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči, govori još od 1979. kada je stara zgrada zatvorena zbog bezbednosti, a učenici preseljeni u montažni objekat. Ali, do današnjeg dana to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

– Obraćali smo se nadležnima za pomoć, ali i pored dobre volje i brojnih obećanja, škole još nema. Prve kočnice su bili nerešeni imovinsko-pravni odnosi i nedostatak novca, a danas je to nepostojanje generalnog urbanističkog plana, zbog čega radovi nisu počeli ni prošle godine, iako je gradska agencija za investicije izdvojila 400 miliona dinara – kaže Gačić.
O lošim uslovima svedoče dotrajala stolarija i oronuli zidovi iz kojih izbija vlaga, iako su se zaposleni potrudili da ovaj višedecenijski privremeni objekat prilagode najmlađima.

Međutim, osim dotrajalosti, problem predstavlja i nedostatak prostora. Zbog toga danas školu pohađa samo oko 200 đaka nižih razreda, dok više od 500 učenika viših razreda na nastavu putuje u Vinču u matičnu školu.

– Poslednje dve godine je sigurno desetak prvaka ostalo ispod crte, pa su roditelji morali da ih upišu u druge škole – u Vinči, Kaluđerici… Izgradnjom nove škole bi se rešio i taj problem jer je planirano da bude osmogodišnja i da prima 700 učenika, što bi bilo dovoljno za ovo područje – kaže Gačić, uz napomenu da „stanje ipak nije toliko loše, imajući u vidu da je do 2006. godine škola imala poljski WC i da su se mališani grejali na bubnjaru“!
Na sreću, današnji đaci imaju grejanje i mokri čvor u zgradi, ali i dalje sanjaju o fiskulturnoj sali. Njima akcija „Vratimo sport u škole“, o kojoj se toliko govori, ne znači mnogo jer sportom mogu da se bave samo napolju, i to kad im vreme dozvoli.
izvor: Alo

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR