OTKRIVAMO: Koji su politički lideri ponikli u radničkim porodicama i barakama

0
763
NextWEB hosting

Očevi aktuelnih lidera stranaka, predsednika države i ministara u Srbiji nisu poznate istorijske ličnosti, već su svoje sinove odgajali u skromnim uslovima.

NextWEB hosting

Nakon priče o slavnim precima srpskih političara, koja je izazvala veliko interesovanje na društvenim mrežamaotkrivamo vam ko su politički lideri čiji su očevi bili obični radnici ili zemljoradnici.

Deca takvih predaka bili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, lider DS-a Dragan Đilas, haški optuženik i lider SRS-a Vojislav Šešelj, prvi čovek SPO-a Vuk Drašković, ali i mnogi drugi.

Da je od radničkih i skromnih porodica put do vrha ipak moguć dokazuju brojni primeri.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, jedan je od takvih primera. Nikada nije krio da dolazi iz radničke porodice koja je u prvo vreme živela u radničkim barakama.

Otac Tomislava Nikolića, Radomir, rodom je iz Bajčetine, bio je puškar u “Zastavi”, dok je njegova majka Živadinka, rođena u selu Grošnici, takođe bila radnica.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Lider Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rođen je i odrastao u skromnoj ličkoj porodici, a njegovi roditelji bili su zdravstveni radnici.

Njegov otac Dušan, rođen u selu Očigrije, nasred puta između Drvara i Bihaća, završio je medicinsku školu, a majka Jovanka (devojačko Grbić), rođena u Bačkom Brestovcu, poreklom iz Like s Plitvičkih jezera bila je laborant.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić rođen je u porodici u kojoj su i otac i majka bili ekonomisti, a njegov otac Dušan bio je i deo tima Ante Markovića na čelu Saveznog zavoda za plan.

– I otac Dušan i mati Mirosinka su ekonomisti i za našim stolom se večito pričalo o nekim deficitima, inflacijama… Moj otac je krajem sedamdesetih bio i naš predstavnik u OECD-u, pa sam između svoje četvrte i šeste godine i živeo u Parizu. On je u ekipi premijera Ante Markovića bio direktor Saveznog zavoda za plan, koji je, da ne čuje zlo, ugašen nakon raspada Jugoslavije 1992. godine, pa je otišao u prevremenu penziju – kazao je o svojoj porodici svojevremeno lider URS-a i bivši ministar finansija i privrede.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Prvi čovek Srpske radikalne stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj rođen je u siromašnoj porodici u Sarajevu, a njegov dom nalazio se u sklopu stare železničke stanice u ovom gradu, jer je otac lidera radikala bio kondukter u ŽTP Sarajevo.

Vuk Drašković

Foto: TV Pink

Jedan od najčitanijih srpskih književnika i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković nikad nije preterano pričao o svojim roditeljima, a svog oca Vidaka često je i samo predstavljao kao “čestitog gorštaka koji ga je naučio svemu dobrom u životu”.

Vidak Drašković se nikada se nije uključivao u politiku, a posle Drugog svetskog rata je s porodicom bio kolonizovan u Vojvodinu u selu Međa, gde se rodio i Vuk, ali su se ubrzo vratili u rodnu Hercegovinu.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Bivši premijer Srbije i lider Nove stranke Zoran Živković još jedan je političkih lidera koji su rođeni u skromnoj radničkoj porodici, a njegov otac Borisav je bio šef Robne kuće u Nišu, dok je majka Radmila bila domaćica.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ponikao je iz ugledne radničke porodice, a njegov otac je bio pravnik koji je na svom imanju imao 20 bikova.

 

 

Izvor: Telegraf

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR