Srbija 92. na listi uspešnosti država

0
645
NextWEB hosting
Nevladina organizacija “Fond za mir” sa sedištem u Vašingtonu objavila je spisak “propalih država” rangirajući Srbiju na 92. mesto, dok je prema istoj listi najbolje u Finskoj, a najgore u Somaliji.
NextWEB hosting

Među prvih 80 na negativnoj listi rangirane su Kina na 66, Indija na 79. i Rusija na 80. mestu, dok ostatak spiska čine zemlje Afrike, Azije i Latinske i Južne Amerike, uglavnom one u kojima plamte sukobi ili ih trese politička i ekonomska kriza.

Faktori koji su uzeti u obzir su demografski pritisak, priliv izbeglica, delovanje osvetničkih grupa, kontinuirano iseljavanje, neujednačen ekonomski rast, siromaštvo, legitimitet vlasti, pogoršan saobraćaj, kršenje ljudskih prava, aparat službe bezbednosti, rast partijske elite i mešanje stranih aktera.

Najviša na listi “propalih” u regionu je Bosna i Hercegovina na 83. mestu, a odmah ispred nje je Belorusija, Turska je na 86. mestu, a bolje nego Srbija rangirane su Albanija i Makedonija.

Kipar je najgore rangiran od država EU na 115. mestu, a sledeća je Rumunija na 130, Bugarska na 132, Hrvatska na 135, a Grčka na 138.

Među 20 poslednjih, odnosno najmanje propalih zemalja, nalaze se SAD, države zapadne Evrope, Kanada, Australija, Novi Zeland.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR