Toplo vreme probudilo medvede i pčele iz zimskog sna

0
503
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Neoubičajeno toplo vreme za ovo doba godine, u Slovačkoj i Poljskoj je probudilo medvede iz zimskog sna, a u Češkoj pčele ili krpelje. Nije šala, ali turiste upozoravaju na oprez jer su medvedi izašli iz brloga da traže hranu. Proteklog vikenda napao je jednog slovačkog šumara kraj mesta Pribilina u Tatrama, ugrizao ga za nogu, pa je završio u bolnici.

Kada se medvedi probude iz zimskog sna većinom ostaju blizu svojih brloga. Medvedice sa mladima iz brloga ne izlaze. Drugo je ako je u blizini hrana, većinom ona kojom šumari prihranjuju zimi drugu divljač,

kazao je Erik Balaž iz slovačkog udruženja za zaštitu šuma VLK. Medvedi nikada ne napadaju čoveka prvi, a ako i dođe do napada nije im cilj da ubiju, a da medved ako ikako ima mogućnost da se povuče to i učini. Medvedi u Tatrama i na poljskoj i na slovačkoj strani probudili su se uglavnom u nižim predelima, često i zato što je voda počela da im prodire u brloge.

U Češkoj temperature od 13 stepeni iznad nule izmamile su pčele, a i krpelje kojih obično nema od kraja novembra. Proleće u januaru, prenulo je iz zimske letargije i rastinje, mahovinu, a i na nekim vrstama drveća i žbunja pojavili su se pupoljci. Toplo vreme u srednjoj Evropi zadržaće se, prema prognozama meteorologa, još nekoliko dana, a sredinom januara očekuje se oštri mraz.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR