Trećina Evrope u srpskim helankama i čarapama

0
577
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Srpske unihop čarape i helanke nose se širom sveta, sve su traženije i Srbija se već pozicionirala kao njihov treći globalni izvoznik sa rekordnim izvozom „hulahopki“ u 2013. godini od 130 miliona evra.

Srbija je prošle godine u ruskom uvozu te robe bila ubedljivo na prvom mestu, ispred Kine, Belorusije, Hrvatske i Italije, izjavio je ekonomista Miroslav Zdravković.

„Šta je najverovatnije zajedničko Ruskinjama, Nemicama, Italijankama i Slovenkinjama? Da nose uni-hop čarape ili helanke, od sintetičkih materijala, proizvedene u Srbiji“, rekao je Zdravković Tanjugu.

Prošle godine inostranstvu je prodato oko 180 miliona uni-hop čarapa proizvedenih u Srbiji. U ukupnom svetskom izvozu uni-hop čarapa i helanki od sintetičkih vlakana u 2012, Srbija je učestvovala sa 7,3 odsto, kao treći svetski izvoznik.

Taj tržišni segment je u svetu vredeo 1,55 milijardi evra u 2012, a više od polovine ukupnog izvoza imale su Italija i Kina zajedno. Srbija je imala više nego duplo veći izvoz od četvrtog izvoznika Turske, naglasio je Zdravković.

Izvoz ovih odevnih proizvoda iz Srbije povećan je sa 49 miliona evra u 2007. na 114 miliona u 2012. U tom periodu, najviše je izvezeno u Italiju, Nemačku i Holandiju i tek u 2012. je registrovan izvoz u Rusiju u vrednosti od 29,7 miliona evra, duplo manje od izvoza u Italiju, rekao je Zdravković.

Prema podacima za jul, avgust i septembar 2013, više od polovine izvoza otišlo u Rusku Federaciju, a počeo je da se pojavljuje i izvoz u Sloveniju i Belorusiju.

Srbija je postala drugi inostrani snabdevač tog tržišta u Nemačkoj posle Italije. Vrlo je verovatno da će Srbija tokom 2014. godine postati prvi snabdevač, kao kod Rusije, naglasio je Zdravković.

*Izvor: RTC/Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR