Ukida se doprinos za zdravstveno osiguranje

0
728
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Ministarstvo privrede će predložiti Vladi Srbije da se ukine doprinos za zdravstveno osiguranje i da se umesto toga svi troškovi lečenja finansiraju direktno iz budžeta, saznaje list Danas.

Upravo to se krije iza nedavneizjave ministra privrede Saše Radulovića da bi svi građani trebalo da budu zdravstveno osigurani, bez obzira na to da li im poslodavci uplaćuju zdravstveno osiguranje ili nemaju posao, navodi list.

Kako za ovaj list objašnjava savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović, plan Ministarstva je da se poslodavci rasterete doprinosa za zdravstvo, a da se reši problem mnogih koji danas ne mogu da se leče o trošku države, jer im poslodavci nisu uplatili doprinose.

Na pitanje koje se odmah postavlja gde će država naći novac za ovaj plan, oddgovor je – u drugom porezu. Prema Stevanoviću, istovremeno sa ukidanjem zdravstvenog doprinosa, poreskom reformom bi se podigao porez na zarade i promenio način njegovog plaćanja.

Međutim, pošto bi se, ako se usvoji Radulovićev plan, broj onih čiju bi terapiju plaćala država odmah bi povećao, to znači da bi povećanje poreza na zarade moralo da bude veće od ukinutog zdravstvenog doprinosa ili bi budžetski deficit morao da raste. Stevanović, međutim, naglašava dadeficit neće trpeti.
Ako nas naši koalicioni partneri saslušaju do kraja, videće da deficit neće rasti, jer ćemo promeniti način plaćanja poreza na zarade i izvršiti preraspodelu sredstava, tvrdi Stevanović.

Izdvajanja za zdravstvo najniže u Evropi

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu za Danas da im ministar privrede nije obrazložio kako planira da uvede zdravstveno osiguranje za sve građane, niti ih je prethodno izvestio o namerama i stavu koji je izneo.

U Srbiji se po glavi stanovnika za zdravstveno osiguranje izdvaja najmanje u Evropi, oko 260 evra.Bilo kakvo dalje neuplaćivanje doprinosa moglo bi dodatno da smanji već prenisku kvotu za zdravstveno osiguranje, a samim tim i ugrozi obezbeđivanje zdravstvene zaštite, upozoravaju u RFZO.

Kako dodaju, glavni cilj Strategije razvoja zdravstvenog osiguranja do 2020. godine predviđa uvođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za sve građane.

*Izvor: Danas

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR