EXLUZIVNO: Nevidljiva gročanska opozicija

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Posle formiranja nove gročanske vlasti 2012. opozicija kao da je nestala sa teritorije naše opštine. Bez aktivnosti, bez ideje, flertovanjem sa vlasti koje nisu dale rezultata građani se pitaju da li opozicija uopšte i postoji.

Demoratska stranka je realno najveća opoziciona stranka međutim podeljena na 2 nepomirljiva tabora, jedan koji vodi Olivera Knežević sa odbornicima i drugi koji vode Dejan Jelić i Dragan Malić. Posle stranačkih izbora u kojima je Olivera Knežević pobedila na izborima za predsednika OO, a članovi OO postali pripadnici struje Jelić-Malić, bilo je logično da se odbor raspusti. Neki članovi raspuštenog OO kao što su Tanja Marsenić i Vladimir Veljković, izašli su iz stranke, a prva je i zvanično prešla u NDS Borisa Tadića. Na gradskim izborima zastupljeni su sa jednim kandidatom Dejanom Jelićem iz Leštana na neprolaznom 33. mestu, a na republičkim sa Đurom Gruborom koji je na 160.-tom mestu koji je očigledno samo radi reda. Iako su u toku gradski izbori, knjiga zvana DS je pala na par slova, koja su izmešana, raštimovana i ne mogu da odrade ništa, što se i vidi na terenu.

SPS je za razliku od prošlih aktivnija na terenu i na društvenim mrežama, ali svojim dugim i suvoparnim saopštenjima kao iz doba KP ne postižu nikakav efekat. Dolazak čelnika koalicije u Boleč i Kaluđericu propratio je mali skandal, naime umesto aktivista iz Grocke, funkcionere SPS, PUPS i JS dočekali su aktivisti SPS sa Zvezdare. Treba napomenuti da SPS u Grockoj nije skupljao potpise za gradsku i republičku listu, a da su reči Aleksandra Antića da neće biti lepljeni plakati zlobnici dočekali rečima da je to dobro jer su članovi SPS stariji i ne mogu da lepe plakate. Na gradskoj listi na 6.-tom prolaznom mestu je Nataša Milošević iz Leštana, međutim ona nema uporište u lokalnom odboru i pitanje je koliko ona može da izdejstvuje bilo šta za lokalni odbor, dok predsednik OO SPS Grocke Milan Janković je tek na 33. neprolaznom mestu koji se nalazi i na republičkoj listi za poslanike na 119. takođe neprolaznom mestu.

Aktivnost Snage građana se svela na par tekstova i intervjua koje je lider te grupacije Goran Pekarski dao njemu bliskim elektronskim medijima i par lažnih profila koje vode zaludni članovi njegove grupacije. Od kako se upustio u privatni biznis vezan za transport robe, Goran Pekarski više se bavi poslom nego politikom. Mnogi članovi su napustili Snagu građana, Slobodan Deljanin je zajedno sa Aleksom Aleksićem i Nemanjom Todorovićem prešao u Zajedno za Srbiju, ali ubrzo izašao. Zanimljivo je da Nemanja Todorović nikada nije napustio odborničku grupu SPS-Snaga građana, i da na je na gradskoj listi na 83. mestu koje je neprolazno.

Rade Petković je pokušao da formira SDPS Rasima Ljajića, Zoran Jovanović pokušava da se nađe i trenutno je blizak NDS-u. Dobri poznavaoci prilika ovo smatraju kao već viđeno i da su to pipci koje pušta Goran Pekarski u tim strankama, kako bi u nekom trenutku mogao da se i sam infiltrira u njih. LDP je posle godina u kojima je imala probleme sa raznoraznim članovima koji su želeli da se domognu pozicije i vlasti, ostala sa ljudima koji su zaista ideološki liberali i koji veruju u ideje Čedomira Jovanovića. Na žalost prolaznost LDP-a i na gradskom i republičkom nivou je neizvesna a sa Majom Rajlić na 114. mestu republičke liste i Manojlom Đukićem na 80. gradske liste, očigledno da centrala LDP nema dovoljno poverenja u odbor u Grockoj.

NDS Borisa Tadića je tek u formiranju u Grockoj, i trenutno nema aktivnosti, međutim mesto koje je Grocka dobila na listama govori da ne računa puno na lokalne ljude, osim u volonterskim aktivnostima deljenja letaka i plakatiranja. Naime, na listama NDS nema apsolutno nikog iz Grocke, osim Nemanje Todorovića, ali on je član stranke Zajedno za Srbiju, koja je koalicioni partner. Ekipa koja je skupljena u NDS su bivši članovi više stranaka Nenad Stojčev (ex-DS i ex-Snaga gradjana), Tanja Marsenić (ex-DS), Milija Randjelović (ex-DSS – struja bliska Pekarskom) i Zoran Jovanović (ex-DSS – struja bliska Pekarskom), koji očigledno nisu stekli dovoljno poverenja da bi bili na listi NDS na nivou grada i republike.

I dok je NDS u formiranju, koalicioni partner stranka Zajedno za Srbiju je potpisala sporazum sa UG Za bolji život, a Zeleni Srbije su već skupljali potpise za bolje vodosnabdevanje, kao i protiv GMO. Ostale opozicione stranke praktično i ne postoje na lokalu Dveri su aktivne na društvenim mrežama, Nova stranka organizuje sastanke po kućama, SRS je utajio, URS pokušava da napravi neku ekipu.

Što se tiče vladajućih stranaka, Srpska napredna stranka ima jednog prolaznog kandidata na republičkim izborima (114. Nadica Nikolić Tanasijević,Ritopek) i dva na gradskom nivou(35. Stefan Dilberović, Vinča i 68. na listi Dr. Vlada Pavlović iz Grocke), dok DSS ima jednog prolaznog Spasoja Živanovića na 20. mestu.

I ovo donekle dokazuje da vladajuće stranke u Grockoj imaju daleko veće poverenje centrale, u odnosu na opozicione koje očigledno ne ulivaju bog zna kakvo poverenje.

Autor: Dragan Jovanović

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR