Do posla jednim klikom

0
NextWEB hosting

Do radnog mesta u našoj zemlji mnogi građani poslednjih nekoliko godina dolaze uz pomoć interneta. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje trenutno je 77.754 kandidata koji su u onlajn potrazi za poslom.

 

POSAO se u Srbiji, smatraju mnogi, najlakše dobija uz partijsku knjižicu, “debelu” vezu ili dobru preporuku. Oni koji sve ovo nemaju ili ne žele da koriste, do plate dolaze mnogo teže. Novinski konkursi za nova radna mesta su gotovo nestali, od tržišta rada mnogi su digli ruke, pa je potraga za parčetom hleba svedena na svakodnevno “kopanje” po internetu. Ovakav vid traženja posla zahteva veliko lično angažovanje, za razliku od ostalih, gde drugi rade za nas.

 

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje naglašavaju da u njihovoj bazi biografija postoji 77.754 aktivnih si-vi kandidata koji ovim putem traže posao ili promenu zaposlenja, od čega je 31.840 osoba prijavljeno u poslednjih godinu dana. To govori koliko je tehnološki uznapredovalo i tržište rada, a i njihovi klijenti.

 

– Poslodavci koji koriste usluge internet sajta NSZ isključivo komuniciraju elektronski – kaže Jadranko Matić, savetnik za zapošljavanje NSZ. – Oni se na taj način prijavljuju na sajt, postavljaju oglase, šalju mejlove, pretražuju baze CV. U bazi poslodavaca se nalaze profili 7.620 kompanija, a u poslednjih godinu dana prijavilo se 3.207 poslodavaca, od čega je 1.718 i aktiviralo svoj nalog za korišćenje.

 

Posredovanje između poslodavaca i osoba koje traže zaposlenje ili promenu posla, putem internet-sajta NSZ, predstavlja samo jedan od načina posredovanja, odnosno pružanja usluga klijentima. On pruža mogućnost brzog dolaženja do informacija o slobodnim poslovima i zapošljavanju.

 

TraŽenje posla generalno, ne samo preko Interneta, podrazumeva samostalnu aktivnost kandidata u pronalaženju posla. Nezaposleni koji to ne umeju obučavaju se u klubovima za traženje posla koje NSZ ima u filijalama širom Srbije.

 

– Prednost traženja posla putem interneta ogleda se u brzini i dostupnosti informacija o velikom broju poslodavaca i slobodnih poslova – kaže Matić. – Međutim, ovaj način zahteva od kandidata informatičku pismenost, zatim znanje kako i na koji način napisati si-vi, propratno pismo, poznavanje pretrage sajtova koji nude slobodne poslove, registraciju na tim sajtovima, svakodnevnu proveru i pregled oglasa i prijave na njih bilo putem sajta ili slanjem mejla.

 

“Infostud” je jedan od najposećenijih sajtova za traženje posla u Srbiji. Sarađuju sa više od 10.000 klijenata i poslodavaca, dok se godišnje oglasi između 2.000 i 3.000 firmi. Na jedan oglas, ovde objavljen, stigne minimum 200 prijava, a često taj broj pređe i 1.000.

 

Elena Erdeljanović iz “Infostuda” naglašava da se uvek trude da prenesu poruku posetiocima da nije dobro prijavljivati se na sve oglase redom, čak i kada ne ispunjavaju uslove konkursa.

 

– Na taj način sami sebi stvaraju “gorak ukus u ustima” i stav da se posao može naći samo preko veze – kaže Erdeljanovićeva.

 

– Potrebno je redovno pratiti oglase koji se objavljuju na internetu, prijaviti se na mejl-listu kako bi bili na vreme obavešteni o novim radnim mestima, a zatim se prijavljivati na one pozicije gde ispunjavate oko 90 odsto uslova koje poslodavac traži.

 

Prema analizi koju je “Infostud” uradio za poslednje tri godine, u proseku se godišnje preko njihovog sajta zaposlilo između 25.000 do 30.000 ljudi. Ako bi se uzeo srednji broj kao merilo, to bi značilo negde oko 2.300 ljudi na mesečnom nivou.

 

 

NAJTRAŽENIJI TRGOVCI, FARMACEUTI…

 

* Na sajtu NSZ je prošle godine bilo postavljeno 2.911 oglasa, sa 9.978 slobodnih radnih mesta

 

* Od profila najtraženiji su bili komercijalisti, trgovci, diplomirani farmaceuti, lekari specijalisti, auto-mehaničari, mašinski inženjeri, građevinski inženjeri sa licencama

 

* Poslodavci su tražili i kuvare, konobare, vozače u drumskom prevozu, računovođe, diplomirane pravnike, agente osiguranja, bravare, zavarivače, medicinske sestre…

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

5 × 4 =