Sedam saveta koji će te sigurno razmrdati

0
NextWEB hosting

Raščistite nered

Sto prepun papira ometa koncentraciju. Dok tražite onaj koji vam treba, pronalazite neke druge papire, dokumenta… koji vam skreću pažnju. Zato, raščistite sto od nepotrebnih stvari, bacite sve što vam ne treba, organizujte radni prostor i brzo ćete osetiti novi polet.

Počnite od lakšeg

Ako imate mnogo obaveza, prvo uradite one lakše. To će vam dati zamah, a kada “otkačinjete” jedno po jedno i kada se kraj nazire, biće vam jednostavnije da na kraju uradite ono što već duže vreme odlažete. Vaš mozak će se osećati bolje zahvaljujući hormonu endorfinu koji se aktivira kao specifičan vid nagrade za urađen posao. Međutim, pazite da ne upadnete u zamku –  ne želite da provedete ceo dan radeći male stvari, imajte to na umu.

Izaberite jedan zadatak

Dok gledate u listu obaveza kojoj nema kraja, zapitajte se –  kada bi danas mogao da uradim samo jednu stvar koja bi to bila? Počite baš od te obaveze, a posle pređite na sledeću, manje mrsku, i tako redom.

Budite oflajn

Isključite podsetnik, Facebook, Twitter… koji mogu da vam odvlače pažnju tokom rada ili učenja. Ako se bojite da ćete nešto zaboraviti da uradite, zalepite fluoroscentni stiker na radni sto, ram laptopa, koji će vas podsećati.

Prošetajte malo

Mala pauza čini velika čuda. Izađite iz kancelarije, prošetajte, makar kroz zgradu u kojoj radite. Ukoliko ste u mogućnosti, ponesite laptop u obližnji restoran, kafić, možda će vam drugi ambijent pomoći da se bolje koncentrišete na posao.

Fokusiraj se samo 15 minuta

Namestite tajmer na 15 minuta, a onda se usredsredite na jednu obavezu. Bićete iznenađeni koliko ste uradili kada vas zvono prekine nakon samo 15 minuta fokusiranog rada. Taj mali “podvig” može da vas motiviše da vredno nastavite dalje.

Razmišljajte pozitivno

Ukoliko od trenutka buđenja počnete da kukate i da se samosažaljevate, male su šanse da će vam dalje tokom dana bilo šta poći od ruke. Negativne misli su odličan način da sebi obezbedite neproduktivne dan. Zato, savetuju psiholozi, neka prvo što ćete ujutru čuti budi vaša omiljena pesma, muzika, glas… koji ćete podesiti da vas budi. To možete da slušate i dok se spremate u kupatilu, doručkujete, vozite se do posla, škole. Koristite prvih nekoliko trenutaka dana da svoj um napunite pozitivnim mislima koji će vam dati energiju da završite što više obaveza, na što bolji način.

izvor i foto: http://mondo.rs/

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

14 + three =