Sveti Trifun – zaštitnik iskrene ljubavi svih hrišćana

0
915
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna kao zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana. Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne uključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun. Živeo je u trećem veku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili vrlo pobožni i tu pobožnost su preneli i na svog sina. Bavio se domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva, pa je svojim molitvama lečio mnoge bolesnike od raznih bolesti. Iscelio je, izmedju ostalih, Gordu, ćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od teške duševne bolesti od koje nijedan lekar nije mogao da je izleči. Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdelio siromasima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.

Na današnji dan, uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika, vinogradari po pri put u novoj kalendarskoj godini, odlaze u vinograd i počinju da orezuju lozu u svojim vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva, štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina. Valja se da se na današnji dan oreže barem jedan čokot vinove loze u vinogradu. Veruje se da ovim danom počinje proleće, da se budi priroda i ljubav kod ljudi.

Danas je i u Grockoj u prostorijama Parohijskog doma u Crkvi Svete Trojice u Grockoj obeležen Sveti Trifun. Domaćin slave je Nebojša Paunović koji je sa Sveštenikom Aleksandrom lomio kolač. Sveštenik Aleksandar je očitao molitvu i blagoslovio sve vinogradare koji su došli na slavu.

DSC_0039 DSC_0038

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR