Koštunica na Jarinju: Euleks krši osnovna ljudska prava

0
NextWEB hosting

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica optužio je sinoć EU da navodno promoviše poštovanje ljudskih prava, dok njena misija na Kosovu Euleks krši osnovno pravo – slobodu kretanja.

Koštunica kome je juče zabranjen ulazak na Kosovo, rekao je da zbog Euleksa nije mogao da održi stranački skup u severnoj Kosovskoj Mitrovici, pa da je zato skup održan na administrativnom prelazu Jarinje.


– Pokazali smo da je i Jarinje deo Srbije – rekao je predsednik DSS pred oko 500 građana koji su nosili zastave Srbije i Koštuničin govor prekidali povicima “Vojo, Srbine!” i “Ne damo Kosovo!”.

Nakon skupa na Jarinju na kojem je govorio i potpredsednik DSS Slobodan Samardžić, funkcioneri te stranke kojima je zabranjen ulazak na Kosovo vratili su se u centralnu Srbiju.


Čelnici DSS trebalo je juče da učestvuju na stranačkom skupu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, ali ih je kosovska policija zaustavila kod Leposavića i vratila na prelaz Jarinje.


Policajci su kazali da ih zaustavljaju po naredbi ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija, koja važi za državne funkcionere Srbije.


Koštunica je protestovao kod predstavnika Euleksa na Jarinju, navodeći da niko od funkcionera DSS nije na državnoj funkciji, nego da na Kosovo ulaze kao obični građani, i da im se zaustavljanjem krši sloboda kretanja.


Pošto je Koštunica vraćen na Jarinje, stotine ljudi su iz severne Kosovske Mitrovice došle na taj prelaz i blokirale ga dok je trajao skup DSS.

izvor:blic.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

two × 5 =