Predizborna tišina počinje večeras u ponoć

0
1117
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Predizborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, počeće večeras u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta, odnosno do 16. marta u 20 sati.

Predizborna tišina podrazumeva zabranu izborne propagande, što je propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika. 

Tokom tog perioda zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračma i postavljanje propagandnog materijala stranaka na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Od četvrtka u punoć biće zabranjeno elektronskim medijima da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznose procene rezultata izbora, a ukoliko to ne budu poštavali, Zakon je predvideo kazne.

Poštovanje izborne tišine obavezuje i pisane medije što znači da je zabranjeno oglašavanje lista u oglasnim porukama, njihove oznake, slogani, ime, lik, glas, lično svojstvo kandidata, SMS poruke, ankete, telefonska uključenja.

Ono što nije zabranjeno jeste objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju, kao i procene odziva birača, odnosno izlaznost na izbore.

U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, a njihove izjave tek po okončanju izborne tišine.

Pravila o izbornoj tišini odnose se i na program elektronskih medija emitovan putem Interneta.

Izvor: Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR