TAKO TO RADE HRVATI: Ivi Sanaderu devet godina zatvora

0
NextWEB hosting

Županijski sud u Zagrebu proglasio krivim i HDZ koji mora da plati četiri miliona evra

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je na devet godina zatvora zbog korupcije, a Županijski sud proglasio je krivim i HDZ, koji mora da plati četiri miliona evra.

Sudija Ivana Čalić je, obrazlažući presudu, rekla da su se Ivo Sanader i njegovi saradnici organizovali u grupu kojoj je bio cilj stecanje materijalne koristi za njih same, ali i za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Drugooptuženi Mladen Barišić, koji je i otkrio aferu Fimi medija, pre svega izvlačenje novaca iz javnih preduzeća za HDZ, osuđen je na tri godine zatvora, bivši portparol hrvatske vlade Ratko Maček osuđen je na godinu dana uslovno, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević na 1,6 godina zatvora, a Nevenka Jurak, vlasnica firme Fimi medija dobila je zatvorsku kaznu od dve godine.

Sud je utvrdio da je deo novca Sanader uzimao za sebe, a deo je dao u stranačku blagajnu. To je ujedno i prvi slučaj u Hrvatskoj da je osuđena jedna politička stranka za korupciju.

Sudski postupak trajao je dve godine, a na sudu je ispitano dvesta svedoka. Do suđenja možda ne bi ni došlo da nije progovorio Mladen Barišić, u vreme Sanaderove vlade jedan od njegovih bliskih saradnika, ujedno i glavni blagajnik HDZ.

 

Priznao je da je po nalogu Ive Sanadera obilazio javna preduzeća i tražio novac, a deo toga je dao i lično premijeru. Sud je oduzeo Sanaderu i štednju koju je imao u mnogim bankama, kao i umetničke slike iz njegove vile.

Reč je o prvostepenskoj presudi, na koju su advokati Ive Sanadera već najavili žalbu.

IZVOR: Vecernje novosti

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

five × five =