10 stvari koje možete da uradite ujutru za početak dobrog dana

0
751
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Ne postoji lakši način da se popravi raspoloženje  nego da se naučite stvari koje treba da uradite ujutru da biste imlali lijep i uspješan dan. Ukoliko ustanete na “lijevu nogu” to može uticati na vaše ponašanje do kraja dana. Mijenjanje jutarnje rutine nekim od ovih prijedloga doprinijeće tome  da se osjećate svježije i opuštenije u danu koji vas čeka.

 

1. Probudite se na vrijeme!

Prva stvar koju treba uraditi ujutru da bi imali dobar dan je da se probudite! Većina nas čim čuje dosadnu zvonjavu budilnika traži dugme za odlaganje budjenja (snooze). Onda se budilnik ponovo pali i ustajanje se ponovo odlaže pritiskom na dugme, pa opet i opet. Pritiskanje tog omiljenog namdugmeta, neće vam pomoći da se osjećate više budnim za 10, 20 ili 30 minuta. Ono što će se zapravo desiti je da se kasno probudite i da morate da jurite na posao ili u školu, što zapravo i nije baš lijep početak dana. Umjesto toga, ustanite na vrijeme (ili čak prije) da bi imali dovoljno prostora da se spremite i po malo opustite.

2. Pijte vodu

Poslije ustajanja iz kreveta, prvu stvar koju treba da uradite je da popijete veliku čašu vode. To je tako jednostavno, ali većina nas previdi činjenicu da naše tijelo očajnički treba vodu poslije dugog noćnog spavanja. U stvari, najčešći razlog niskog nivoa energije je nepijenje dovoljno vode! Ukoliko ne volite da pijete čistu vodu, iscijedite svježi limun u čašu vode. Dodatno, pijenje vode prije doručka će vam pomoći da ne jedete obilno, a da se osjećate sito.

 3. Pustite svjetlost

Jutarnje svijetlo će vas prirodno probuditi i reći vašem mozgu da je vrijeme da se pokrenete! Pokušajte da ne prekrivate prozore do kraja da bi jutarnje Sunce moglo da vas probudi, umjesto što ćete naviti svoj stresni budilnik. Još je bolje ukoliko imate lijepo mjesto na kome možete sjediti i jesti svoj doručak, jer će vas to dodatno oraspoložiti ukoliko Sunce sija i ptičice cvrkuću.

4. Dobar doručak

Doručak je definitivno najvažniji obrok tokom dana. Istraživanja su pokazala da ćete, ukoliko dan započnete sa ukusnim i zdravim doručkom, praviti bolje i zdravije izbore  i tokom dana. Ukoliko jedete nešto u čemu stvarno uživate bićete u pravom raspoloženju na početku dana! Držite se obilja voća, ovsa ili jaja jer će oni biti najbolji  izvor energije za  nastavak vašeg dana. Ne jedite tone ugljenih hidrata ili šećera, jer će vas oni kasnije usporiti.

5. Uživajte u nečemu interesantnom

Izdvojte vrijeme (ili to činite tokom doručka) da pročitate novine, pogledate jutarnje vijesti, pročitate dio knjige ili da pogledate reprizu vašeg omiljenog Tv show-a. Gledanje vijesti će vam dati dobre teme o kojima možete da pričate sa kolegama ili će vam uživanjte u vašem omiljenom mediju pomoći da se malo relaksirate prije polaska. Ovo će pomoći da skrenete misli sa činjenice da ste umorni i da morate da idete da radite cijeli dan.

 6. Vježbajte

Ima toliko toga dobrog u jutarnjem vježbanju. Prvo, to pomaže da podignete svoj metabolizam koji vam pomaže da potrošite kalorije tokom cijelog dana; drugo na taj način započinjete dan sa uspješnim poduhvatima! Ukoliko vrijeme dopusti, pokušajte da vježbate napolju da bi imali još  bolju fizičku aktivnost koja će vam dati više energije. Bolje je da vježbanje odradite ujutru nego poslije posla kada svi uglavnom žele samo da što prije stignu kući, opuste se i odmore!

7. Malo pospremite

Da li vam je kuća u haosu od prošle noći? Malo je raspremite! Bolje je ovo uraditi ujutru nego cijeli dan razmišljati o tome da to treba da uradite kada se vratite iz škole ili sa posla, onda  kada ste iscrpljeni. Malo pozitivnih stvari (kao što je  čišćenje) rano ujutru, pomoćiće vam da nastavite da budete produktivni i tokom cijelog dana. Rani jutarnji sati su odlični za malo raščišćavanje,  jer ste obično jedino vi budni i nema ničeg što može da vam odvraća pažnju!

8. Pustite muziku dok se oblačite

Dokazano je da muzika stimuliše mozak tako, da skoro ništa drugo ne može tako da ga stimuliše. Kad čujete svoju omiljenu pjesmu, vi se uzbudite! Pustite vašu omiljenu muziku (nešto što ima ritam)  i slušajte je dok se spremate za ostatak dana. Ukoliko ne možete da slušate muziku glasno jer  drugi spavaju, stavite slušalice i ponesite svoj iPod sa sobom. Bićete puni energije i igraćete po kući neprestano!

9. Izgledajte divno!

Nije tajna da vas ljudi procijenjuju po vašem izgledu. Zbog ovoga, dobra je ideja da potrošite nekoliko dodatnih minuta ujutru da bi izgledali najbolje što možete. I još, ukoliko mislite da izgledate bajno, bićete srećniji nego da mislite da izgledate grozno. Zato odvojite vrijeme uveče da izaberete lijepu odjeću ili se probudite malo ranije da bi uvili kosu.. Osjećaćete se odlično tokom ostatka dana, a možda ćete dobiti i po koji kompliment koji će vam još dodatno poboljšati raspoloženje!

10. Odvojite vrijeme da stignete do posla

Napustite kuću na vrijeme tako da ne treba da jurite na posao. Bilo da se vozite na posao ili idete javnim prevozom, ne želite da budete pod stresom zbog jurnjave na posao. Ovo je vrijeme kada se dešavaju nezgode ili prekoračenje brzine, a to može prouzrokovati veliku kaznu koja će uništiti vaš cijeli dan. Odvojite dovoljno vrijemena da dođete do radnog mjesta, napravite svoju rutu, pustite muziku i vozite sa otvorenim prozorom. Ukoliko idete javnim prevozom, hodajte lagano i uživajte u jutru, možda možete i da se zaustavite i popijete kafu u vašem omiljenom kafiću.

Naravno da ne mislimo da ćete imati vremena da uradite sve sa liste, osim ukoliko se ne probudite veoma rano ujutru ili ukoliko radite kasnije popodne.  Izaberite neke od predloženih stvari koje se mogu uklopiti u vaš jutarnji raspored! Ukoliko imate loše jutro, najvjerovatnije će vam i ostatak dana biti takav. Dakle, postarajte se da koristite jutra za sticanje prednosti! Čak iako kažete da niste baš “jutarnji” tip, možete sebe istrenirati da to postanete.  Koja je vaša jutarnja rutina?

Izvor: Zena sam ja.me

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR