17. APRIL – DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

0
810
NextWEB hosting
NextWEB hosting

1278. — Rođen je Mihailo IX Paleolog, vizantijski car-savladar svog oca Andronika II (†1320.)

1492. — Kristifor Kolumbo dobio saglasnost i novac od španskog kralja Fernando II od Aragona i kraljice Izabele, da istraži „zapadni okean“. Na tom putovanju Kolumbo je otkrio američki kontinent.

1790. — Umro je Bendžamin Frenklin, američki naučnik i državnik. (* 1706.)

1814. — Rođen je Josif Pančić, srpski botaničar i prirodnjak († 1888.)

1860. — Crna Gora i Turska, posle turskog poraza na Grahovu, potpisale protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila.

1894. — Rođen je Nikita Hruščov, ruski državnik i političar († 1971.)

1895. — Sporazumom u gradu Šimonoseki završen je kinesko-japanski rat. Kina je priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu (Tajvan) predala Japanu. Tajvan je pod japanskom vlašću bio do 1945. godine.

1919. — Umro je Svetozar Ćorović, srpski književnik (* 1875.)

1941. — Poručnici bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije Milan Spasić i Sergej Mašera potopili su u Tivatskom zalivu razarač Zagreb i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici nakon kapitulacije Jugoslavije. Jugoslovenska ratna flota pripala je Italiji, izuzev jedne podmornice i dve motorne torpiljerke, koje su umakle, i razarača Zagreb.

1952. — Rođen je Željko Ražnatović Arkan, vođa Delija i komandant paravojnih formacijaJan Hamer

1961. — Uz podršku SAD, kubanski desničari u egzilu iskrcali su se u „Zalivu svinja“ u nameri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od hiljadu napadača.

1969. — Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandar Dubček podneo je ostavku, posle kraha reformskog kursa nazvanog „praško proleće“. Zamenio ga je Gustav Husak.

1974. — Rođena je Viktorija Bekam, engleska pevačica, muzičarka, glumica i modna dizajnerka (Spajs Gerls).

1977. — U Lihtenštajnu prvi put su glasale žene.

1983. — Indija lansirala prvi veštački satelit.

1993. — U UN usvojena rezolucija koja predviđa pooštravanje sankcija protiv SR Jugoslavije, ukoliko bosanski Srbi ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu do 26. aprila.

1996. — SAD i Japan potpisali deklaraciju o bezbednosnoj saradnji prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

1999 – Poginula je devojčica Milica Rakić prilikom NATO bombardovanja. Geler od rasprskavajuće NATO bombe uleteo u kupatilo i pogodio trogodišnju devojčicu u glavu. Ona je stradala na licu mesta.

2002. — Jugoslovenska vlada pozvala je 23 osobe koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine, od kojih su 10 jugoslovenski državljani, da se dobrovoljno predaju tom sudu. Pozivu jugoslovenskih vlasti odazvali su se: Dragoljub Ojdanić, Milan Martić, Mile Mrkšić, Nikola Šainović, Vladimir Kovačević i Momčilo Gruban.na_danasnji_dan

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR