Ako i dalje koristite XP pročitajte ove savete!

0
NextWEB hosting

Autor: Marko Čavić

Ukoliko odbijate da zamenite svoj stari, dobri XP novim operativnim sistemom ovih nekoliko saveta za korišćenje morate da uvažite.

 

Windows XPFoto: Promo.Ilustracija.

 

Windows XP nikada nije postao tinejdžer – nakon 12 godina je izgubio podršku Microsofta izvanično je penzionisan. To znači da, od 8. aprila, kada je povčena podrška za Windows XP, taj sistem više neće primati nove nadogradnje, poboljšanja stabilnosti, dopune softvera i druge dopune koje su bile važne za njegovo funkcionisanje.

Razlog zbog kojeg se Windows XP povlači je puno, a jedan od njih je i taj što Microsoft u svojoj ponudi ima bolje, modernije i kvalitetnije operativne sisteme, koji ga dostojno zamenjuju. Vreme je da se Windows XP, poput audio kasete, ploče, Komodora ili SEGE odloži sa strane i počne sa upotrebom nekog novog OS-a. Ipak, ukoliko to odbijate da učinite, na sajtu ZDNet pronašli smo par saveta koji će vam pomoći da uz Windows XP ostanete bezbedni i da sistem koristite bolje, a mi smo dodali i nekoliko naših, da upotpunimo priču.

Zaboravite na Internet Explorer
Na Windowsu XP uglavnom se koristit IE8, a kako je danas aktuelna verzija Internet Explorer 11 jasno vam je koliko je “Osmica” prevaziđena. Internet pregledač IS8 ostaće na poslednjoj ispravci, koja je stigla 8. aprila, što znači i da neće biti u mogućnosti da isprati neke od modernih funkcija koje sajtovi svakodnevno dobijaju i da će biti podložan eventualnim napadima. Pregledači drugih kompanija, koji se mogu naći za XP još uvek, uglavnom će nastaviti da pružaju podršku za taj OS, pa bi bilo zgodno da razmislite o njihovoj primeni.

 

IE,Internet ExplorerFoto: Promo.Ilustracija.

 

Nadograđujte programe redovno!
Bez obzira na to da li koristite Flash, PDF Reader, Javu i bilo koji drugi program, aplikaciju i igru na Windowsu XP – potrudite se da uvek imate najnoviju verziju!

Aktivirajte Windows XP FireWall
Možda vam ovaj savet zvuči kao “šta pričaju ovi”, ali proverite za svaki slučaj da li je FireWall uključen i ukoliko nije – aktivirajte ga! Začudili biste se koliko ljudi tokom instalacije nekog programa ili igre isključi FireWall i onda zaboravi da ga uključi.

Office 2003 zaboravite i pređite na OneDrive
Sa prestankom podrške za XP prestala je i podrška za Office 2003, tako da bi bilo najbolje da zaboravite na taj alat i pređete na OneDrive skup servisa, koji preko interneta nudi Word, Excel i PowerPoint i OneNote aplikacije, kao i skladište za fajlove, mogućnost dopisivanja preko integrisanih Outlook, Hangouts i Fejs četova, kao i korišćenje Outlook mejl servisa.

Pojačajte antivirus zaštitu
Pronađite neko sveobuhvatno rešenje, koje će redovno češljati sistem, štiti vas od napada virusa, malvera, pecanja, krađe novca, spam mejlova i drugih zlonamernih napada. Preporuka za antivirus je AVG, Avast, Kaspersky ili onaj koji se vama učini najpraktičnijim i najboljim. Pročitajte forume, raspitajte se koji je najbolji za XP.

Izbegavajte javne internet mreže, posebno Wi-Fi
Računarski centri u školama, na faksu ili javne internet mreže na autobuskim stanicama, u kafićima i uopšte na javnim mestima su idelna baza da neko napadne vaš ranjivi XP sistem. Potrudite se da ne koristite takve mreže i nabavite mobilni internet ili internet koristite samo kod kuće.

 

Windows 8 SurfaceFoto: Promo.

 

Ipak pređite na Windows 7 ili Windows8/8.1
Ukoliko želite da budete potpuno sigurni u to da ste bezbedni, kao i da koristite moderan i aktuelan operativni sistem, pređite na Windows 7/8/8.1. Sve manje programa, igara i aplikacija podržavaće XP, a njihov broj već sada se smanjuje, bez obzira na popularnost XP sistema. Ovo je samo jedan od razloga zašto sa XP preći na novi Windows. Ne zaboravite ni na povećanu ranjivost sistema i poverljivih podataka i veće ukupne troškove vlasništva. Windows XP i Office 2003 su bili odličan softver pre više od jedne decenije, ali tehnologija je napredovala zajedno sa potrebama i očekivanjima korisnika. koji su već usvojili savremene platforme i uređaje, koje će novi Windows sistemi ispratiti.

Microsoft je sa poslednjim Update 1 sistemom nadogradio Windows 8.1 koji sada miša, tastaturu i korisničke želje stavlja u prvi plan. Sve ono što su korisnici kritikovali u “Osmici” Microsoft je konačno sa novom nadogradnjom ispeglao, izbacio, preradio i učinio dostupnijim “klasičnim” korisnicima, koji Windows koriste na desktop sistemu, bez “touch” funkcije.

Izvor:Mondo.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

five × one =