Beograd: Oldtajmeri mamili uzdahe

0
1475
NextWEB hosting
K. Malešević | 12. april 2014 Izvor:Vecernje novosti
NextWEB hosting

Ispred saobraćajnog fakulteta održan skup udruženja istoričara automobilizma. Najveća atrakcija, kamion koji je učestvovao na Solunskom frontu, „pakard“ iz 1915. godine.

Foto N. Fifić
12. april 2014.

Foto N. Fifić

TRADICIONALNA izložba automobila i motocikala oldtajmera, u okviru osmog godišnjeg skupa Udruženja istoričara automobilizma, održana je u subotu na platou ispred Saobraćajnog fakulteta.

Preko sto izlagača iz zemlje i inostranstva predstavilo je svoje starovremenske mezimce. Legendarni modeli automobila, kao što su „Ford A“, prvi „Mercedesovi“ kabrioleti, „Zastava 750“ i izdanja prvih motora privukla su pažnju velikog broja posetilaca. Novina ovogodišnjeg skupa je i desetak vozila i nekoliko motocikala koja datiraju iz perioda pre Drugog svetskog rata.

Posebna atrakcija za posetioce bilo je nastarije vozilo, kamion marke „Pakard“ koji datira iz davne 1915. godine. To je jedan od deset primeraka, koji je Francuska poslala kao pomoć saveznicima na Solunskom frontu.

– Pronašli smo ga pre deset godina u jednom voćnjaku, u blizini Lapova. Bio je dopola potonuo u zemlju, mi smo ga izvukli i kompletno restaurirali. On je u originalnom i voznom stanju, a njegova vrednost se materijalno ne može izmeriti – kaže Sait Hadžić, vlasnik „Pikarda“.

 

Ove godine premijerno je predstavljena replika automobila „Zastava 101“, koji je 1975. godine učestvovao na ekspediciji Kragujevac-Kilimandžaro.

Tokom ovogodišnjeg skupa, u amfiteatru fakulteta održano je i šest predavanja posvećenih razvoju istorije srpske motorizacije, proizvodnji prvog „IMT“ traktora i prvog srpskog tramvaja.

Za narednu godinu planirane su još dvadeset dve manifestacije posvećene oldtajmerima, kolekcionarima motocikala i registarskih tablica.

NAJMANjE STAR TRI DECENIJE 

PREMA važećim međunarodnim propisima, da bi automobil stekao status oldtajmera, mora da je star najmanje trideset godina. Takođe, u originalan primerak ne smeju da budu ugrađeni delovi iz nekih drugih automobila.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR