Dani Beograda od 16. do 19. aprila

0
722
NextWEB hosting
NextWEB hosting

dani-beograda2014BEOGRAD, 14. aprila 2014. (Beta) – Godišnja anifestacija „Dani Beograda“ održaće se od 16. do 19. aprila, uz niz priredbi, najavljeno je u ponedeljak.

„Dani Beograda“ se obeležavaju povodom dva datuma iz istorije: 16. aprilu 878. godine, kada se u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu prvi put beleži ime Beograda, i 19. april 1867. godine, kada je otomanski komandant Ali Riza-paša ključeve grada simbolično predao knezu Mihailu Obrenoviću, čime je okončana troipovekovna okupacija Beograda.

Povodom „Dana Beograda“ saopštena su imena dobitnika Nagrada grada koje će biti uručene 17. aprila.

Nagradu za književnost dobio je akademik Miroslav Tešić, za filmsko stvaralaštvo Nikola Majdak i Ana Nedeljković, za likovnu umetnost slikar Vladimir Veličković, za društvene nauke Slobodan Žunjić, a za prirodne Milovan Šuvakov i Veljko Dmitrašinović.

Dobitnici Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih su Dragan Hranić i ansambl inkluzivne predstave „Čarobno putovanje“.

Nagradu „Svetislav Stojanović“ za 2013. godinu dobili su vatrogasac Bojan Stanisavljević za iskazanu stručnost i hrabrost u spasavanju devojčice iz stana u požaru i Vatrogasno-spasilačka četa Lazarevac.

Nagradu grada za herojsko delo dobio je dečak Nikola Ranković za organizaciju dobrotvornog rok koncerta 30. novembra 2013. godine, na kojem je sakupljeno 15.000 evra za operaciju i lečenje šestogodišnje Lane Nikolić.

Autor: Beta

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR