GROCKA: Sajam obrazovanja iz ugla Zorice Atić

0
1188
NextWEB hosting
Pise: Zorica Atić 26.04.2014
68326_4999331584782_544926005_nGROCKA: Sajam obrazovanja pod nazivom „Pronađi pravi put do željene škole“

Sajam obrazovanja za mlade opštine Grocka pod nazivom „Pronađi pravi put do željene škole“ održan je 26.05.2014. godine u Velikoj sali Gradske opštine Grocka. Sajam je organizovan u okviru projekta “Profesionalna orijentacija u Srbiji”, a organizator sajma obrazovanja je OŠ „Sv. Sava“ iz Vrčina, uz podršku Kancelarije za mlade Grocka i GO Grocka.
Oko 500 učenika osmih razreda iz svih osnovnih škola sa teritorije opštine Grocka dočekali su predstavnici 23 srednje škole. Prisutne srednje škole predstavljale su se na dobro označenim štandovima, i učenici su se putem razgovora ali i promo-materijala obaveštavali o mogućnostima i načinu rada pojedinih škola. Prema oceni prisutnih, gostujući predstavnici škola bili su susretljivi i veoma informativni, kako bi privukli što veći broj budućih đaka.Učenici su imali priliku i da na licu mesta razgovaraju sa profesorima i učenicima srednjih škola, i na taj način se bliže i detaljnije informišu o nastavku školovanja i budućim zanimanjima kojima bi mogli da se bave, u skladu sa svojim interesovanjima i mogućnostima.
Mladi se putem informisanja i savetovanja ove vrste upoznaju sa obrazovnim ustanovama, u ovom slučaju srednjim školama, prepoznaju svoja interesovanja i sklonosti, i saznaju iz prve ruke kako izgleda školovanje za željeno zanimanje. Kroz ovu vrstu susreta i edukacije, mladi bolje upoznaju sebe, dobijaju potrebne informacije i sigurniji su u donošenju odluka. Projekat “Profesionalna orijentacija u Srbiji” sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.
Cilj projekta je uspostavljanje održivog i funkcionalnog sistema profesionalne orijentacije u svim osnovnim školama i kancelarijama za mlade u Srbiji u periodu od 2011. do 2015. godine. Projekat se realizuje kroz institucionalnu saradnju sa školama, kancelarijama za mlade, privrednim udruženjima, lokalnim samoupravama i regionalnim centrima za stručno usavršavanje nastavnika. Program profesionalne orijentacije odvija se u pet faza i vodi mladu osobu do ispravnog izbora zanimanja i aktivnog planiranja karijere.
Program se zasniva na pozitivnim iskustvima njegove primene u širem regionu, a mladi saznaju da je važno samostalno i informisano donositi odluke, da je važno pažljivo planirati i dosledno sprovoditi korake, ali i da je u redu grešiti i menjati planove, imajući u vidu celoživotno obrazovanje i upravljanje karijerom.
Nastava za mlade u okviru programa odvija se u vidu radionica i susreta. Osnovni cilj programa profesionalne orijentacije je razvijanje sposobnosti mladih da donesu i sprovedu promišljenu, samostalnu odluku o izboru škole i zanimanja, da planiraju svoju buduću karijeru i uključe se u svet rada. Ako imamo u vidu da je Grocka je jedna od najmlađih beogradskih opština kada je u pitanju prosečna starost stanovništva, da se sastoji od 15 naselja sa brojnim i velikim osnovnim školima koje uključuju i svoja područna odeljenja, jasno je da je ova vrsta edukativnih programa veoma važna za naš kraj.
Čitava armija osnovaca od oko 7.500 učenika je budući podmladak i Grocke i Srbije, a nadamo se i priželjkujemo da će današnji učenici osmih razreda naći put do željene škole i zanimanja uspešnije od ranijih generacija. U tome im svakako može pomoći program “Profesionalna orijentacija u Srbiji”.
Autor: Zorica Atić

Komentari

NextWEB hosting

komentari

POSTAVI ODGOVOR