Iz mora izvađena boca sa najstarijom porukom

0
673
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U Baltičkom moru pronađena je poruka u boci za koju se veruje da je nastarija na svetu.

Izvađena najstarija poruka u boci iz mora

Pivsku bocu s porukom, bačenu pre 101 godine, izvukao je prošlog meseca jedan ribar iz mora, u visini severnog nemačkog grada Kil, izjavio je za AFP Holger fon Nojhof, predstavnik Međunarodnog pomorskog muzeja u Hamburgu.

„Nema sumnje da je ovo prvi put da je pronađena tako stara poruka u boci koja je ostala netaknuta“, kazao je on.

Istraživači su uspeli da identifikuju autora poruke i pronađu njegovu unuku u Berlinu.

„Bilo je neverovatno“, rekla je 62-godišnja Angela Erdman, koja je dedinu poruku u boci imala priliku da drži u rukama prošle nedelje u hamburškom muzeju.

U poruci, ispisanoj na razglednici, od pronalazača se traži da je vrati na naznačenu adresu u Berlinu.

„Ovo je bio zaista uzbudljiv trenutak“, navela je Erdman, priznajući da je zaplakala kada je videla bocu.

Fon Nojhof je objasnio da su stručnjaci na osnovu adrese utvrdili da je poruku napisao i u more bacio 20-godišnji Rihard Plac, sin pekara, tokom ekskurzije na Baltiku sa grupom ljubitelja prirode 1913.

Erdman je izjavila da nije poznavala Placa, svog dedu po majci, koji je umro 1946. u 54. godini. Sve što je znala o njemu je da je bio socijal-demokrata koji je voleo da čita.

Veći deo mastila na razglednici je vremenom, ali i zbog vlage, potpuno izbledeo, tako da se poruka jedva može pročitati, rekao je fon Nojhof.

Pronađena boca s porukom biće izložena u muzeju 1. maja. Nakon toga, stručnjaci će pokušati da dešifruju ostatak teksta sa razgledinice.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, dosad najstarija poruka u boci datira iz 1914. Provela je skoro 98 godina u moru pre nego što je pronađena.

Izvor: Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR