LIST ALO ISTRAŽIVAO: U Srbiji 3.500 žena godišnje ugradi silikone

0
774
NextWEB hosting

Najmanje 3.500 žena u Srbiji godišnje ugradi silikone u grudi, dok se ukupan broj estetskih i plastičnih operacija u našoj zemlji kreće oko 15.000!

NextWEB hosting

Silikoni ih  proslavili: Tijana  i Sanja

Silikoni ih proslavili: Tijana i Sanja | Foto: Nemanja Kostić

Psiholozi i psihijatri upozoravaju da u našoj
zemlji raste broj zavisnika
od plastičnih operacija,
kojih se godišnje uradi
oko 15.000

Među njima nalaze se i one koji su se bolnom hirurškom zahvatu podvrgle tri, četiri, pa i više od pet puta. Psiholozi i psihijatri upozoravaju da u našoj zemlji raste broj zavisnika od plastičnih operacija, kao i da velike grudi, lice bez bora i izvajano telo postaju opsesija za srpsku naciju.

– Medicinski gledano, osoba je zavisna ukoliko izvesnu radnju konstantno ponavlja i ne može da prestane. U poslednje vreme, u Srbiji je sve veći broj onih koji se tako odnose prema plastičnoj i estetskoj hirurgiji.

Psiholozi i psihijatri  upozoravaju da u našoj  zemlji raste  broj zavisnika  od plastičnih operacija,  kojih se  godišnje uradi

Psiholozi i psihijatri upozoravaju da u našoj zemlji raste broj zavisnika od plastičnih operacija, kojih se godišnje uradi oko 1| Foto: FoNet / EPA

Naime, osobe zavisne od estetske hirurgije svoje probleme najčešće povezuju sa spoljašnjim izgledom i smatraju da će ukoliko samo malo smanje kilažu imati više uspeha na poslu ili da će, ukoliko samo malo koriguju nos, biti popularnije u društvu. Kada se to nakon operacije ne desi, odnosno njihov stav prema sebi i životne okolnosti se ne promene, pronalaze novu fiksaciju i prelaze na operacije jagodice, usta, uši – objašnjava za „Alo!“ dr Igor Boljbuh, stručnjak za bolesti zavisnosti, i dodaje da osoba gubi kontrolu, a „ideja o promeni ličnog opisa postaje toliko agresivna da se gubi granica sa realnošću“.

 

Koliko je zavisnika od ovakvih operacija, kao i koliko se tačno operacija obavi godišnje, teško je precizno navesti jer se hirurške intervencije u najvećem broju slučajeva obavljaju u privatnim klinikama, ali na to da ih ima sve više ukazuje i dr Dimitrije Panfilov, poznati plastični hirurg, koji nedeljno obavi pet, šest ovakvih intervencija.
– Čak 80 odsto mojih pacijenata su žene, mada se i muškarci sve češće odlučuju na ovaj korak. Tačno je da se među onima koji se zbog boljeg izgleda podvrgavaju operaciji nalaze i oni koji imaju neki psihološki problem, ali bi takve dobar lekar trebalo odmah da odbije. I u moju ordinaciju su dolazile žene sa zahtevima da im napravim potpunu promenu ličnog opisa, međutim, takvi slučajevi se tokom razgovora lako prepoznaju – zaključuje dr Panfilov.

Sebi će za  novogodišnje  praznike pokloniti i novu guzu: Tijana Đuričić

Sebi će za novogodišnje praznike pokloniti i novu guzu: Tijana Đuričić | Foto: RAS

Tijana: Uvećaću grudi za dva broja!

Sestre Tijana Đuričić (23) i Sanja Jojić (26), koje su postale poznate u javnosti upravo zbog intervencija na telu i količine silikona koji su ugradile, možda su najbolji primer zavisnosti od plastičnih operacija. Tijana za „Alo!“ i sama priznaje da je njena opsesivna potreba da menja lični opis neka vrsta zavisnosti.
– Još kada sam bila veoma mlada, razmišljala sam o tome da ugradim silikone. Ne znam kada je to tačno počelo i kako. Volela sam da gledam estradne zvezde i želela sam da izgledam kao one, a u srednjoj školi sam počela i intenzivno da razmišljam o tome. U 18. godini sam ugradila silikone u usne. Jedno vreme sam bila mirna, a onda sam želela još. Samo sam o tome razmišljala. Svideo mi se taj veštački izgled. Želela sam da izgledam kao lutka – navodi Tijana. Iako smatra da je ovo „delimična zavisnost“, Tijana do sada nije potražila pomoć kako bi započela odvikavanje. „Možda je zavisnost, ali je to ono što želim“, kaže ona i dodaje da su je roditelji u početku podržavali, ali da su joj rekli da je „sada malo preterala“.
– U planu mi je da stavim silikone u guzu i da ponovo uvećam grudi za dva broja. Ponekad mislim da sam lepa, ali raspoloženje mi se menja i ponekad pomislim da sam najružnija osoba na svetu i da bih mogla da operišem sve ispočetka. Međutim, u tim trenucima nisam tužna jer znam da to čime nisam zadovoljna mogu da promenim operacijama – dodaje Tijana, koja kaže da su „operacije manje bolne nego što se misli“, a da joj je najteže pala ona kada su joj istovremeno radili grudi i nos. Prema njenim rečima, na operacije i intervencije je do sada potrošila više od 10.000 evra.

IZVOR:ALO Autor: Ružica Kantar

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR