NAJNOVIJA VEST: Preminuo Jovan Krkobabić

0
718
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Kako javlja “BLIC’ Jovan Krkobabić danas je preminuo u 84. godini života.

Krkobabić je preminuo u Beogradu posle teške bolesti. On se duže vreme lečio na VMA gde je i preminuo danas oko 18 sati.

Bio je potpredsednik vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike. Po obrazovanju je bio doktor političkih nauka.

Rođen je 27. februara 1930. godine u dalmatinskom selu Koljane (Hrvatska). Osnovnu školu je učio u Kninu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je odbranio i doktorsku disertaciju o organizaciji sistema penziono-invalidskog osiguranja.Kao dečak učestvovao je Drugom svetskom radu.

Karijeru je započeo pedesetih godina na beogradskom Institutu Vinča, a potom u Zajednici samostalnih zanatlija i ugostitelja, koja je prerasla u Zajednicu samostalnih delatnosti.

Od 1986. je radio u Zajednici penzijsko-invalidskog osiguranja zemljoradnika, u čijem formiranju je učestvovao. Od 1995. je bio član i predsednik Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, a 1996. je postao predsednik Saveza penzionera Srbije.

Bio je republički i savezni poslanik posle izbora 1997, izabran na jedinstvenoj listi SPS-JUL-ND (Socijalistička partija Srbije – Jugoslovenska udružena levica – Nova demokratija). Bio je član Saveza komunista Jugoslavije, pa Socijalističke partije
Srbije (SPS) do 2000, a 2006. je formirao Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i izabran je za njenog prvog predsednika 20. marta 2006.

Na parlamentarnim izborima u januaru 2007. PUPS je učestvovao u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) Nebojše Čovića, ali koalicija nije ušla u parlament. Na parlamentarne izbore u maju 2008. PUPS je izašao u koaliciji sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom i dobio pet poslaničkih mandata u parlamentu od ukupno 20 koliko je dobila koalicija.

Krkobabić je izabran za potpredsednika vlade Srbije 7. jula 2008. godine.

Kao organizator svetske izložbe umetničke fotografije na temu: „Mir i opstanak savremenog čoveka“, 1988. je dobio Spomen medalju od OUN za izuzetan doprinos razvoju kulture. Dobitnik je i Ordena zasluga za narod, priznanje Crvenog krsta Jugoslavije, Plakete grada Beograda, Gramata SPC.

Bio je oženjen i sa suprugom Marijom ima dva sina – jedan od njih je Milan Krkobabić, takođe poznati srpskog političara.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR