Nećete verovati ali pluća teških pušača dobra su za transplantaciju !

0
898
NextWEB hosting
NextWEB hosting

14v_620x0Gotovo polovina doniranih pluća u Velikoj Britaniji dolazi od pušača . Osim što funkcionišu kao i zdrava , u godinu dana preživeće više pacijenata plućima pušača od onih koji su primili organ nepušača
Pre godinu dana medije je preplavila vest o britanskoj pacijentkinji koja je umrla ubrzo nakon što su joj transplantirali pluća teškog pušača , a na kojima se razvio rak svega nekoliko meseci nakon zahvata . No , javnosti nije poznato da gotovo polovina doniranih pluća u Velikoj Britaniji dolazi od pušača , od čega je petina pripadala ljudima koji su pušili kutiju cigareta na dan !

Transplantacija pluća pušača rezultat je stalnog manjka doniranih organa , no uprkos tome , stručnjaci tvrde da je stopa preživljavanja pacijenata koji su primili takva pluća gotovo ista stopi preživljavanja onih koji su primili “ neoštećeni “ organ , piše Daili Mail . Tačnije , nova studija britanskih istraživača sprovedena u londonskoj bolnici Harefield , pokazala je da pacijenti kojima su transplantirana pluća nepušača imaju čak nešto nižu stopu preživljavanja u godinu dana u odnosu na one koji su primili organ pušača .

Iznenađujuće statistike

Od 2007. godine , u bolnici je obavljeno 237 transplantacija pluća , od čega je 90% pacijenata primilo oba plućna krila . Od ukupnog broja zahvata , u 53% slučajeva transplantirana su pluća nepušača , 29% pacijenta primilo je organe pušača koji su pušili manje od 20 godina , a 18% bilo je onih koji su primili pluća “ teških “ pušača koji su barem 20 godina pušili 20 i više cigareta dnevno . Stope preživljavanja posmatrane za period od godinu dana i tri godine bile su gotovo iste u sve tri posmatrane grupe pacijenata .

Iako zvuči neverovatno , u periodu od godinu dana preživelo je više “ pušača “ u odnosu na “ nepušače “ – kraj godine doživelo je 90,8% pacijenata sa pušačkim plućima te 77,7% onih sa nepušačkim . Pritom nije bilo nikakve značajne razlike u funkcionalnosti organa , niti u vremenu provedenom na odeljenju intenzivne nege bolnice .

pažljiva procena

Kardiovaskularni hirurg u Roial Brompton and Harefield NHS Trust , dr Andre Simon , izjavio je : “ Donirana pluća čak i teških pušača mogu pružiti značajan doprinos povećanju dostupnosti doniranih organa “ . Dodao je da rezultati studije jasno pokazuju da čak i donori sa dugom istorijom pušenja mogu omogućiti toliko potrebno produženje života pacijenata čije je stanje kritično , a čije se šanse za preživljavanje smanjuju iz dana u dan dok čekaju svoj red na listi za transplantaciju . “ Verujem da kandidati za transplantaciju koji odbiju pluća pušača , značajno smanjuju šanse za preživljavanje “ , rekao je Simon . Naglasio je da pluća pušača funkcionišu dobro kao i zdrava , a pre zahvata svi organi prolaze procenu s ciljem osiguranja maksimalnog kvaliteta i bezbednosti transplantacije .

Liste kandidata za transplantaciju su duge , a podaci pokazuju da samo 20% britanskih pacijenata dobije organ u periodu od šest meseci . Procenat raste na 51% za period od tri godine , no u tom vremenu gotovo jedan od troje kandidata izgubi borbu za život s nekom od teških bolesti , uključujući hroničnu opstruktivnu plućnu bolest i cističnu fibrozu . Rezultate istraživanja objavio je stručni časopis Annals of Thoracic

Autor : IG  Izvor:dnevno.hr  Foto Thinkstock

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR