Neko će zbog poplava morati u zatvor

0
NextWEB hosting

Policija će započeti istragu kako su trošena sredstva namenjena za čišćenje rečnih kanala.

Voda iza sebe ostavila samo pustoš

Nadležnim organima je simptomatično to što bez obzira na izdvajanje novca u te svrhe skoro svake godine u potpuno istim mestima dolazi do problema sa izlivanjem reka, plavljenjem njiva, voćnjaka i oranica, oštećenja kuća, puteva… Štete koje zbog toga nastaju mere se u milionima evra, a po pravilu odgovornih nema. Zato će se istražiti šta se godinama unazad dešavalo u tim opštinama i gradovima i da li su sredstva namenski trošena.

Premijer Srbije Ivica Dačić juče je negodovao zato što se ponavlja situacija o ugroženim područjima od poplave iz 2011. godine “što rečito govori o nebrizi lokalne samouprave o stanju zaštite vodotoka na svojoj teritoriji”. I ministar odbrane Nebojša Rodić takođe je nezadovoljan jer se radi o potpuno istim mestima kao i ranijih godina, iako su posle njih mnoge dobijale pomoć za sanaciju.

Mirković: Jedva čekam istragu
Predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković kaže da jedva čeka da se pokrenu istrage i da mu nije jasno zašto to do sada nije urađeno. Taj grad, kaže on, još od šezdesetih godina prošlog veka ima problem sa Belim Timokom.
– Mi smo kanale kod nas očistili, pa sada nije bilo problema, ali ima pojedinih opština u okruženju koje to nisu uradile. Još 2010. “Srbijavode” su obećale 1,2 milijarde dinara za izgradnju nasipa, ali do danas ništa nije urađeno – kaže Mirković.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić kazao je da je ovaj grad primer za ostale kako treba da se radi, ali je i on istakao odgovornost pojedinih lokalnih samouprava jer nisu čistile svoje kanale na vreme, poput Brusa, Blaca i Aleksinca. S druge strane, predsednici opština Prokuplje i Kuršumlija ne osećaju se odgovornim za poplave i tvrde da su uradili sve što je bilo do njih.

Marić: Očekuje se još jedan plavni talas 
Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije u MUP-u, kaže da se vodotoci još nisu vratili u svoja korita, da se očekuje još jedan plavni talas i da je zato nemoguće utvrditi kolika je šteta.
– Činjenica je da su najveća oštećenja pretprela zemljišta, odnosno brojni zasadi, oranice i voćnjaci, i da će šteta verovatno biti velika – kazao je on

– Ma mene istražuju 20 godina, neka me istražuje ko hoće – kaže predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković i dodaje da je problem izlivanje reke Toplice koja je, kao kaže, u nadležnosti “Srbijavoda”. On dodaje da korito ove reke godinama nije čišćeno i da to nema veze sa lokalnim samoupravama.

Preživeli poplavni talas: Meštani Đunisa

S njim se slaže i predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić koji ističe da bi premijer trebalo da kaže koje su to lokalne samouprave u kojima je bilo zloupotreba. A direktor “Srbijavoda” Goran Puzović primećuje da se Toplica izlila jer je iz manjih rečnih korita u nju stigli granje i razni otpad.

– Ne osećam se odgovornim, nemam za šta da budem odgovoran. Plan poslovanja “Srbijavoda” još nije usvojen, a ja sam na mestu direktora tek godinu dana – kaže Puzović za “Blic”.

On podseća i da ovo nije prva poplava, da se to ponavlja iz godine u godinu i ističe da “Srbijavode” raspolažu sa svega 20-30 odsto potrebnih sredstava, kako bi izgradili i održavali neophodne nasipe i obaloutvrde.

– Potrebno je 11 milijardi dinara za hitno obezbeđivanje oko 170 najugroženijih lokacija u užoj Srbiji, u slivu Morave, Kolubare i Drine – kaže Puzović.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

twenty + nine =