OPET: Parada ponosa 31. maja u Beogradu

0
871
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Autor: Tanjug

Parada ponosa ove godine biće održana od 19. do 31. maja, najavio je Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade.

lgbt.jpgFoto: Guliver/Getty Images/ThinkstockIlustracijaFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Prema njegovim rečima, poslednjeg dana planirana je protestna šetnja od Slavije do Trga Republike. 

Miletić je u izjavi Tanjugu rekao da će se kulturne manifestacije tokom ovih dana održati u Savamali.

„Ove godine će Parada ponosa trajati duže i biće puna kulturnih manifestacija i aktivnosti, poput izložbi i koncerata“, rekao je Miletić, koji je dodao da su protestna šetnja i maršuta prijavljene policiji.

On očekuje da sastanci povodom održavanja prajda budu održani sa predstavnicima vlasti nakon formiranja nove vlade, i ističe da bi podrška budućeg premijera Aleksandra Vučića ovoj manifestaciji bila značajna.

Na pitanje da li su razgovarali sa političarima na srpskoj sceni o podršci ovogodišnjem prajdu, Miletić kaže da još nisu, kao i da mnogi od njih nisu spremni na takve razgovore.

„Nadamo se da će ti razgovori uslediti posle formiranja vlade i to prvenstveno sa budućim premijerom. Njegova podrška prajdu će biti značajna, budući da je on sam rekao prošle godine da je učestvovao u odluci da prajd bude zabranjen“, kazao je Miletić.

POVEZA

Govoreći o maršuti kojom će se povorka šetati 31. maja, Miletić kaže da je ona promenjena u odnosu na prethodne godine, a kada je bilo u planu da se ide od parka Manjež do Vlade Srbije i Studentskog kulturnog centra.

„Ove godine u planu je da se krene sa Slavije do Trga Republike, ulicom Kralja Milana“, poručio je Miletić.

Aktivisti LGBT nastoje od 2009. godine da u Beogradu održe Paradu ponosa, a koja je jedino održana 2010. godine. Do sada je bila zabranjena četiri puta. Iako je 2010. godine i održana, rezultirala je velikim neredima.

Prošle godine aktivisti LGBT uspeli su spontano da se okupe 27. septembra ispred Vlade Srbije odakle su prošetali do Skupštine Srbije, jer je i prošle godine ona zabranjena.

Autor:Tanjug

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR