Prenosimo: Skuvaj kafu kako EU kaže

0
NextWEB hosting

Saša Bojić | Dojče vele

Evropska komisija će regulisati vreme podgrevanja kafe u kućnim aparatima. To se posebno odnosi na aparate za filter-kafu koji su omiljeni u Nemačkoj. Evo izbora iz komentara u štampi.

“Brisel hoće da isključi naše kućne aparate za kafu!” – zavapio je najveći nemački tabloid Bild. “Razlog: ti aparati troše previše struje. To se posebno odnosi na aparate za filter-kafu koji tu kafu održavaju vrućom – jer za to vreme se troši previše energije. I to se ne sviđa Evropskoj komisiji! Njen zahtev: svi aparati u privatnoj upotrebi moraju da se isključuju automatski, neki već i posle pet minuta. To za potrošače znači da će imati manju potrošnju struje i – hladnu kafu!”

Filter-solja.jpg

“Da li Evropska unija mora da rešava ovakve detalje, pitanje je o kome zaista može da se raspravlja”, smatra komentator nadregionalnog lista Frankfurter algemajne cajtunga. “Ali, ona to nikako ne čini samo zbog regulatornih aspiracija Brisela. Za to su je ovlastili Evropski parlament i države-članice. Smernice o ekološkom dizajnu koje su Parlament i Savet ministara poslednji put doterali 2009. godine, nalažu Komisiji da razradi propise o potrošnji energije kako privatnih aparata tako i industrijskih mašina. Tako je Komisija praktično zabranila proizvode koji ne ispunjavaju njene zahteve – što je dovelo i do zabrane klasične sijalice sa užarenim vlaknom”.

“To što su sada pogođeni aparati za kafu, nije iznenađenje. Lista proizvoda čiju potrošnju struje treba da reguliše EU već je odavno poznata. Na njoj su usisivači za prašinu i aparati za kafu, tuševi u kupatilima, pumpe, ali i električne alatke i šporeti, bilo da su privatni ili industrijski. Za veliki deo tih proizvoda Evropska komisija je izdala pravila o dozvoljenoj potrošnji energije. Ni lista proizvoda, ni pravila, nisu samostalno delo Komisije. U svemu učestvuju države i proizvođači aparata. U slučaju aparata za kafu, i sami proizvođači su se složili sa novom merom”, piše list.

U komentaru lista Rajn-Nekar cajtung (Dizeldorf) skreće se pažnja na jedan drugi problem: “EU ograničava potrošnju struje usisivača, kuhinjskih aspiratora ili aparata za kafu. To su mali koraci koji imaju ogromno dejstvo. Doduše, to dejstvo je drukčije od onog koje priželjkuju briselske birokrate. Jer, bitan efekat tih mera nije ušteda energije, iako se ona nesumnjivo postiže. Posledica je pre svega da građani osećaju da ih Evropska unija postrojava kako hoće…”

Slično na ovu pojavu gleda i list Nordvest cajtung (Oldenburg): “Posle sijalica, rerni i usisivača, Evropska unija ponovo želi da prisilno vaspitava svoje građane. Manija regulisanja EU-birokrata očigledno ne zna za granice. Država zna šta je dobro i isteruje svoje zamisli donošenjem odgovarajućih zakona. Zapanjuje što veliki broj građana jednostavno dopušta da se tako nešto radi – tako se ljudi suočavaju sa sve više odluka koje bi trebalo da donose sami”.

Još oštriji je komentator Mitelbajeriše cajtunga (Regensburg): “Krajnje je vreme da se tim preplaćenim profesionalnim regulatorima u Briselu pokaže crveni karton. Kao da zabrana određenih vrsta usisivača za prašinu nije bila dovoljna, sada nas EU napada i zabranom održavanja toplote kafe. Onome ko koristi neekonomične aparate za kafu, aparat će biti isključen u roku od pet minuta (…) 25. maja se održavaju izbori za Evropski parlament. Možda bismo svi mi mogli da doprinesemo štednji struje u Briselu i Strazburu i tamo pogasimo svetlo u nekim kancelarijama…”

Izvor:rts.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

15 + 4 =