Šabić zabranio „presretače“

0
863
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti Rodoljub Šabić zabranio je policiji da koristi tzv. presretače, odnosno vozila za presretanje automobila koji na putevima idu brzinom većom od dozvoljene. Time je, kako ocenjuju stručnjaci, Šabić ugrozio bezbednost saobraćaja, jer će bahati vozači moći nesmetano da divljaju drumovima, piše Informer u današnjm broju.

presretac jutjub Šabić zabranio presretače

Šabić je 11. aprila ove godine poslao MUP Srbije rešenje kojim se nalaže da se prestane sa, kako je naveo, „nedozvoljenom obradom podataka koja se vrši putem instaliranih sistema za video i audio snimanje u patrolnim vozilima saobraćajne policije.“

Budući da su „presretači“ takođe patrolna vozila koja koriste kamere, iz ovog dokumenta proizilazi da se ta zabrana odnosi i na njihovu upotrebu. Šabić je u istom dopisu naredio i da se izbrišu svi video i audio zapisi koji su prikupljeni preko opreme instalirane u patrolnim vozilima.

U Upravi saobraćajne policije nisu želeli da komentarišu doluku poverenika. Kako Informer nezvanično saznaje, dokument je prosleđen stručnim službama u MUP, koje bi trebalo da daju mišljenje o tome da li Šabićevo rešenje ima upotište u zakonu.

– Dok stručne službe ne urade svoj deo posla, „presretači“ će se i dalje koristiti. Sigurno je da se Šabićevom odlukom direktno ugrožava bezbednost saobraćaja. Jer, kako drugačije možemo da stanemo na put divljanju po putevima, osim što takve vozače hvatamo „presretačima“ sa kamerama, kako bismo posle imali dokaz za sud – kaže izvor Informera iz Uprave saobraćajne policije.

Rodoljub Šabić tvrdi da snimanje građana i policijskih službenika nije regulisano ni jednim zakonom.

– Iza ovog „projekta“ mogu stajati dobre ideje kao što su suzbijanje korupcije, sprečavanje torture i slično. Ali nikako nije dobro da se to realizuje na neustavan i nezakonit način. Ustav nalaže da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom, ali mi takav zakon nemamo i ja sam tražio od MUP da praksu uskladi sa Ustavom i zakonom – rekao je Šabić.

Izvor: Informer

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR