ŠOKANTAN SCENARIO:Partizanu titula i ako Zvezda bude prva!?

0
690
NextWEB hosting

Sve i da osvoji titulu u domaćem šampionatu, Crvena zvezda bi mogla da ostane bez trofeja, koji bi, u tom slučaju, krasio vitrine Partizana!

NextWEB hosting

Da ne ispadne na kraju  - „džaba su krečili“:  Fudbaleri Zvezde  u opasnoj zoni

Da ne ispadne na kraju – „džaba su krečili“: Fudbaleri Zvezde u opasnoj zoni | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Ovakav šokantan epilog, koji bi razorio i obesmislio čitav srpski fudbal, mogao bi da se dogodi u režiji UEFA, a sve zahvaljujući njihovim nastojanjima da se neodgovornim klubovima ne dozvoli učešće u evrokupovima.

Slučaj „Slavija“!
Slavija iz Istočnog Sarajeva kažnjena je zimus oduzimanjem tri boda u prvenstvu BIH jer nije ispoštovala rok za plaćanje obeštećenja gruzijskom klubu Zugdidiju za igrača Levanija Kutaliju. Gruzijac je za ovaj klub nastupao od jula 2008. do decembra 2010. godine.

Ukoliko crveno-beli u roku od 15 dana ne izmire višemilionska dugovanja prema igračima, menadžerima, klubovima (samo Radu se duguje dva miliona evra) i zaposlenima, čekaju ih drakonske kazne od strane UEFA. Evropska kuća fudbala bi u tom slučaju mogla da naloži Fudbalskom savezu Srbije da oduzme bodove, a samim tim i eventualni osvojeni trofej crveno-belima. Kazna može da bude i suspenzija igranja u evrokupovima. Teoretski, Partizan bi mogao u kvalifikacije za Ligu šampiona, iako Crvena zvezda, konačno, osvoji domaću titulu.

Ponovo strepe  za svoj klub:  Navijači Crvene  zvezde

Ponovo strepe za svoj klub: Navijači Crvene zvezde | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Da razloga za zabrinutost i strah i te kako ima, na „Marakani“ se osetilo i sinoć tokom sednice Upravnog odbora trofejnog kluba. Koliko je situacija ozbiljna i dramatična, možda najbolje ilustruju primeri drugih klubova koji su osetili na svojoj koži beskompromisan stav UEFA da se stane na put lošem poslovanju klubova.

Naime, poznati španski prvoligaš Malaga kažnjen je diskvalifikacijom iz Lige Evrope (2013/14) jer je prekršio pravila finansijskog fer-pleja. Umesto tog tima, u Ligu Evrope je trebalo da ode Rajo Valjekano (po plasmanu u Primeri), ali je i taj klub imao problema s novcem, pa je utrčala Sevilja, koja je igrom slučaja stigla čak i do polufinala.

Saša Ilić bi  mogao da  ponovo podigne  šampionski pehar

Saša Ilić bi mogao da ponovo podigne šampionski pehar | Foto: Marko Metlaš

Još drastičniji primer dolazi sa Kipra, gde su tri kluba u više navrata u poslednjih godinu dana bili kažnjavani, i to ni manje ni više nego oduzimanjem bodova. Najdrastičniji primer je Alki iz Larnake, kojem je u periodu od 17. maja 2013. do 6. marta 2014. godine oduzet ukupno 41 bod! Svaki put kada bi probio rok za plaćanje, kiparski klub bi bio kažnjavan od strane nacionalnog saveza, a na inicijativu UEFA, bilo da je re o neplaćanju transfera, plata ili čak sudija prilikom organizovanja utakmica na domaćem terenu.
Ponovo požar na „Marakani”, ima li iko sposoban da ga ugasi?

Moguće kazne zbog kršenja finansijskog fer-pleja

a) upozorenje
b) ukor
c) novčana kazna
d) oduzimanje bodova
e) neisplaćivanje nagrada za učešće u UEFA takmičenjima
f) zabrana registrovanja novih igrača
g) restrikcija registrovanja određenog broja igrača za UEFA takmičenja
h) Izbacivanje iz UEFA takmičenja (trenutno) i/ili izbacivanje iz
budućih takmičenja
i) povlačenje titule ili nagrade
* NAPOMENA: Kazne mogu biti udružene

Raša Babić, potpredsednik  FK Partizan

Raša Babić, potpredsednik FK Partizan | Foto: Marko Metlaš

FK Partizan: UEFA se ne šali, ali Zvezdi ne želimo zlo!

Za razliku od Crvene zvezde, u Partizanu su mirni kada je u pitanju poštovanje „finansijskog fer-pleja”, koje UEFA odnedavno striktno sprovodi i zbog koga neodgovornim klubovima u budućnosti neće biti omogućeno takmičenje u evrokupovima.
Teoretski, crno-beli bi u slučaju da Zvezda osvoji domaću titulu, a da pritom ne pokrije finansijske gubitke, i u slučaju osvajanja drugog mesta mogli da se umesto velikog rivala nađu u kvalifikacijama za Ligu šampiona naredne sezone!
Svesni su u Humskoj te mogućnosti, ali i pored zategnutih odnosa sa komšijama sa Topčiderskog brda, potpredsednik Ratomir Babić za „Alo!“ kaže da se u Partizanu ne bave tim pretpostavkama i mogućnostima, te se trude da njihov klub na terenu ostvari cilj i da tako istisnu Zvezdu iz kvalifikacija za Ligu šampiona.
– Osetljiva je priča koja je zadesila Crvenu zvezdu, nije na nama da komentarišemo tuđe probleme, ali neka svima bude jasno – mi nikome ne želimo zlo – kaže Babić.
Potpredsednik crno-belih, ujedno, objašnjava da sa UEFA nema šale…
– Oni su izuzetno rigorozni i ozbiljnost njihovih pretnji smo osetili na svojoj koži. Pre nekoliko godina smo morali da platimo penale, jer smo kasnili sa izmirivanjem obaveza. Budite sigurni, svaka njihoiva opomena je i te kako ozbiljna.
Babić ovom prilikom objašnjava kako je Partizan opstao do danas…
– Prodaja igrača je, nažalost, jedini način da klub preživi, da plaća fudbalere i ispuni sve što UEFA zahteva, ali i da opstane u Srbiji.D.

Izvor:ALO Autor: S. Vrakela

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR