STRAŠNO: Devojčica popila “Domestos“ umesto soka

0
573
NextWEB hosting

Devojčica E. D. (16) iz Velikog Trnovca primljena je u Klinički centar u Nišu jer je greškom popila sredstvo za čišćenje „domestos“ misleći da je sok. Srećom, prošla je samo sa lakšom povredom želuca, što je neverovatna sreća, budući da se, prema kliničkim podacima, polovina trovanja korozivnim materijama završi smrću.

NextWEB hosting

 

E. D. je neverovatnom srećom prošla sa lakšom povredom želuca jer se polovina trovanja korozivnim materijama završi smrću | Foto: Shutterstock

– Otac devojčice izjavio je da je sredstvo za čišćenje površina u domaćinstvu bilo presipano iz originalne ambalaže u flašu od soka i da ga je ona navodno greškom popila, misleći da je sok. Devojčica je imala neverovatnu sreću jer joj je samo manje oštećen želudac. Verovatno je u pitanju bila manja količina ove hemikalije jer joj nije oštećen jednjak – kaže za naš list izvor blizak istrazi.

Tužilac tražio da se slučaj ispita

U vranjskoj policiji kažu da je viši javni tužilac u Vranju naložio da se istraže okolnosti pod kojima se devojčica otrovala hemikalijom.
– Rad policije je u toku. Čim budu prikupljene sve informacije, izveštaj će biti dostavljen tužiocu na dalje odlučivanje – kažu u policiji u Vranju.

Dr Simonida Šeškar Stojančev, načelnica odeljenja za toksikologiju u Klinici za endokrinologiju u KC Niš, kaže da je devojčica otpuštena iz bolnice na zahtev oca.

– Ona je u petak primljena u našu kliniku. Odmah je podvrgnuta gastroskopskom pregledu, kojim je utvrđen samo manji stepen oštećenja duž digestivnog trakta. Ona je hospitalizovana, ali je na lični zahtev njenog oca puštena kući – kaže dr Simonida Šeškar Stojančev.
U Endokrinološku kliniku u Nišu je od početka godine, uključujući i ovaj poslednji slučaj, primljeno na lečenje devetoro pacijenata koji su se otrovali raznim hemikalijama. Koliko to može biti opasno, najbolje ilustruje podatak da je četvoro preminulo. Najčešće se radilo o trovanju esencijom ili pesticidima.
– Detoksikacija kod ovakvih trovanja je duga i traje 15 do 30 dana zbog težine kliničke slike. Trovanja korozivnim materijama najčešće prate i oštećenja unutrašnjih organa – bubrega, jetre, želuca – dodaje dr Simonida Šeškar Stojančev.
Do trovanja često dolazi zbog zamenjivanja originalne ambalaže.
– Neretko se posle upotrebe hemijskog sredstva ostatak presipa u neoriginalnu ambalažu, najčešće u flašu od soka, što je posebno karakteristično za pesticide. Tako se flaša odloži u podrum ili ostavu, pa posle nekog vremena može doći do kobne greške. Korizivne materije uvek treba držati u originalnoj ambalaži, dobro zatvorene i na mestima nedostupnim za decu, ali i starije osobe – savetuje dr Simonida Šeškar Stojančev.

Dr Simonida  Šeškar Stojančev

Dr Simonida Šeškar Stojančev | Foto: K. Kamenov

Odmah kod lekara

Ukoliko dođe do trovanja opasnim hemisjkim sredstvima, najbolje je odmah potražiti pomoć lekara.
– U slučaju trovanja kiselinama ili bazama, ne treba preduzimati priručne mere detoksikacije kao što su konzumacija mleka, vode, jaja i slično, već treba odmah obavestiti lekare – kaže dr Simonida Šeškar Stojančev.

IZVOR;ALO Autor: Branko Janačković | 29.04.2014

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR