Tiha pobuna u vrhu Socijalističke partije Srbije

0
608
NextWEB hosting
sps-partija
Dogovor o novoj vladi izazvao je ozbiljne svađe i sukobe u vrhu Socijalističke partije Srbije, piše Informer u današnjem broju.
NextWEB hosting

Predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić navodno predvodi grupu visokih funkcionera koji optužuju predsednika stranke Ivicu Dačića da je pristao na ponižavajuće uslove Srpske napredne stranke i „predao partiju u ruke Vučiću“.

„Tihu pobunu“ predvodi Ružić, a podržavaju ga (što prećutno, što otvoreno) Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović, Dušan Bajatović i Novica Tončev, precizira Informer.

Svi oni zameraju Dačiću da je tokom pregovora pristao na sve Vučićeve uslove, koji će kako tvrde na kraju dovesti do velikog pada rejtinga SPS-a. Kako piše ovaj list, zameraju mu i što je navodno dozvolio Vučiću da kadrira unutar SPS-a.

Prema rečima jednog od „pobunjenika“, niko u vrhu SPS ne gaji iluzije da je u ovom trenutku moguće srušiti Dačića, već samo hoće da ukažu da Vučić sada ima SPS ušaci i da cela partija zavisi od njegove „dobre volje“.

Branko Ružić nije odgovarao na pozive dok Novica Tončev tvrdi da ne radi protiv „šefa“.

– Odakle vam to? Ko vam je to rekao? Ko god da vam je izvor, dao vam je pogrešnu informaciju, izričit je Tončev.

S druge strane, lider SPS-a Ivica Dačić kaže da u njegovoj partiji može da postoji samo jedna zvanična politika.

– Svako ima pravo da pokreće razna pitanja u organima stranke. Međutim, svi moraju da poštuju zvaničnu politiku partije, kategoričan je Dačić, koji nije želeo da detaljnije priča na ovu temu.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da u partiji mora postojati stranačka disciplina a da onima kojima se ne sviđaju odluke uvek mogu da oforme svoju stranku.

Direktor SPS-a Dejan Backović podneo je ostavku na sve stranačke funkcije na zatvorenoj sednici SPS-a. Backović je, piše Informer, ostavku ironično obrazložio:

– Otkako su u nekim medijima počeli da pišu da će me uhapsiti zbog navodnih pronevera u „Galenici“, toliko vas me je zvalo da sam morao da proveravam da li mi uopšte radi telefon.

Drugovi, hvala vam na silnoj podršci, nemojte više, molim vas, rekao je Backović aludirajući da su mu svi iz vrha okrenuli leđa.

(Informer) Izvor Dnevne.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR