Windows XP više nema tehničku podršku

0
NextWEB hosting

Trinaest godina od njegovog predstavljanja, Windows XP od danas više nema tehničku podršku, što znači da će stotine miliona računara širom sveta biti podložno raznim bezbednosnim pretnjama.

 

“Ako nastavite da korstite Windows XP nakon ukidanja tehničke podrške, vaš računar će još raditi, ali će biti osetljiviji na viruse i hakere”, navodi Microsoft na svom sajtu.

“Pošto brojni proizvođači softvera i hardvera optimizuju prema poslednjim verzijama Windowsa, može se desiti da vam ne radi veliki broj aplikacija i uređaja koji neće raditi na Windows XP”.

Windows XP bio je prvi popularni operativni sistem koji je Microsoftt lansirao posle krize Y2K 2001.

Od tada, ovaj operativni sistem bio je prepun bezbednosnih propusta i korisnici su trpeli gotovo beskrajne update, koji su ispravljali stare probleme.

Od sutra, Microsoft više neće nuditi te update besplatno. Zato kompanija preporučuje da korisnici unaprede svoje operativne sisteme ili kupe sasvim nov računar.

Mnoge velike kompanije plaćaju Microsoftu održavanje kompatibilnosti, dok ne uspeju da izmene operativne sisteme na svim računarima.

Individualni korisnici i mali preduzetnici neće biti te sreće.

Inače, XP je instaliran na gotovo 500 miliona računara širom sveta, što znači da ga poseduje jedan od pet desktop računara na svetu.

Više od 95 odsto ATM bankomata na svetu ima XP, što raspiruje strahove od finansijskih malverzacija.

Izvor:

Beogradski medijiwinxppro

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

four × five =