Za nezaposlene porodilje: Za zahteve do 24. aprila naknade po 50.000 i 25. 000 dinara

0
903
NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Nezaposlene porodilje koje su zahtev za nadoknadu podnele zaključno sa 24. aprilom dobiće 50.000 dinara, a zaposlene 25.000 dinara, saopšteno je danas iz gradske uprave.

U saopštenju se navodi da će se zahtevi podneti od 25. aprila nadalje rešavati na osnovu nove odluke po kojoj zaposlene porodilje od 25. aprila dobijaju 10.000 dinara, a nezaposlene 20.000 dinara zbog ograničenih sredstava na konsolidovanom računu.
„Svi zahtevi za ostvarivanje prava na jednokratno novčano davanje zaposlenim i nezaposlenim porodiljama koji su podneti zaklučno sa 24. aprilom biće rešeni u skladu sa tada važećom odlukom, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.
Kako su pojasnili, prema ranijoj odluci iznos jednokratnog novčanog davanja je 50.000 dinara za nezaposlene porodilje, odnosno 25.000 dinara za zaposlene, kako je to i utvrđeno rešenjem.

„Navedeni iznosi važe i za sve neokončane postupke“, navodi se u saopštenju i dodaje daje nova odluka o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji Beograda stupila je na snagu 25. aprila.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji u gradskom budžetu, grad Beograd će nastaviti da pomaže zaposlenim i nezaposlenim porodiljama, ali je visina novčanih davanja smanjena, ističe se u saopštenju.

Odluka o smanjenju naknada porodilja danas je izazvala i oštre reakcije roditeljskog portala „Bebac“ koji je oštro protestovao zbog toga ocenivši takvu odluku kao „skandaloznu i apsolutno neprihvatljivu“.

U saopštenju je zatrazeno i da se ta „sramna odluka“ promeni i pronađe rešenje koje je prihvatljivo za roditelje.
Ta odluka izavala je juče i oštre reakcijeSrpske napredne stranke i Demokratske stranke koje imaju suprotne stavove o uzrocima za smanjenje naknada porodilja.

Takvom odlukom, tvrde u DS, nova gradska vlast nastavlja da ukida jednu po jednu meru pomoći najugroženijim kategorijama koja je u Beogradu „bez ikakvih problema funkcionasala prethodnih pet godina“.
DS tvrdi da razlog za takve odluke „nije izmišljena prezaduženost Beograda, već manji priliv para u gradsku kasu što je posledica neznanja onih koji Beograd vode već šest meseci, a Srbiju skoro dve godine“.

Na to saopštenje demokrata reagovala je Odbornička grupa SNS u gradskoij skupštini stavovom da su te optužbe „vrhunac licemerja i bezobrazluka“, jer su naknade smanjene zbog dugova koje je napravila DS.

Grad Beograd je bio prinuđen da u ovom trenutku smanji jednokratne nadoknade porodiljama zbog toga što je, kako se ističe, DS opljačkala Beograd zaduživši ga za više od 1,1 milijardi evra, naveo je SNS.

Oni tvrde da su bivši gradonačelnik „Dragan Đilas i njegova vlast su obmanjivali građane Beograda obećavajući im nadoknade i pomoć koju grad nije mogao da plaća a tako su skupljali jeftine političke poene“.

Foto Tanjug, T. Valič, ilustracija Izvor:Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR