Da li ste znali ove stvari o novcu?!

0
692
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Da li ste znali koliko su puta najbogatiji ljudi sveta do sada mogli da okončaju globalno siromaštvo? A na koliko novčanica dolara se nalaze tragovi kokaina?

– Kada sledeći put budete plaćali porez setite se činjenice da su to radili i Egipćani pre čak 5000 godina. Postoje dokazi da su oni tada plaćali porez na robu i rad.

– Prva papirna novčanica dolazi iz Kine, a izdata je 1400 godina pre nove ere.

– Danas se u svetu koristi više od 170 različitih valuta.

– Prvi bankomat napravljen je i instaliran u Londonu 1967. godine. Danas postoji više od 1,6 miliona bankomata, a ljudi ih najviše koriste petkom.

– Jesu li ovo prvi oblici kartica? Tokom srednjeg vieka, vitezovi nisu želeli da nose sa sobom nikakav vid novca zbog pljačkaša. Oni su nosili posebno prstenje. Kad bi vitez želeo nešto da plati, on bi na komadu papira ostavio pečat svojim prstenom, a prodavac bi kasnije odneo taj papir u dvorac kako bi za njega dobio novac.

– Samo 8% ukupnog novca na svetu predstavlja ‘fizički novac’, ostatak je u elektronskoj formi.

– Na 90% novčanica američkog dolara pronađeni su tragovi kokaina.

– Tokom istorije, ljudi su koristili razne oblike novca, a neki od najpopularnijih, ali i najinteresantnijih su bili sapun, kakao, dlačice iz slonovog repa, žitarice, životinjska koža, perje, čaj, duvan…

– Svake godine ištampa se više novčanica za popularnu igru Monopol nego što se štampa pravog novca.

– Tokom 2012. godine 100 najbogatijih ljudi na svetu imali su toliko novca da okončaju globalno siromaštvo 4 puta.

– Ako imate 10 evra u džepu, a pri tome nemate nikome ništa ne dugujete, pa ni banci, verujte da ste bogatiji od 25% Amerikanaca.

– Kockanje godišnje stiče više profita od filmovasportova, tematskih parkova, krstarenja i snimljene muzike, ali zajedno!

– Oko 1923. godine novčanice su u Nemačkoj toliko izgubile svoju vrednost da su ih ljudi koristiti ni manje ni više nego kao tapete!

– Najranije zabeleženo falsifikovanje novca desilo se 540. godine pre nove ere kada je Polikrat od Samosa koristio lažne zlatnike da plati dug Spartancima. Nacisti su falsifikovali britanske funte u vrednosti od 134.610.810 funti. Njihov plan bio je destabilizacija britanske ekonomije. Danas, te falsifikovane novčanice smatraju se jednim od najsavršenijih falsifikata.

Izvor: Prva.rs, presolajn.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR