IZBORNA SKUPŠTINA DS Pajtić novi predsednik

0
851
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Kako „Blic“ nezvanično saznaje, Bojan Pajtić je pobedio na izborima Demokratske stranke za predsednika, sa više od 100 glasova razlike.

Dragan Đilas i Bojan Pajtić u trci za čelo DS

Izborna skupština počela je danas u beogradskom Sava centru minutom ćutanja za stradale u poplavama, a onda i slanjem poruke na broj 1003. Na 18. izbornoj skupštini prisutno je 2.756 delegata od ukupno 3.288.

Pročitajte još

Aktuelni lider demokrata Dragan Đilas na početku sednice je izlažio izveštaj o radu stranke između dve sednice koji je usvojen velikom većinom glasova.

Izlažući izveštaj Đilas je rekao da je postao predsednik stranke koja nije pobedila, već izgubila na izborima i koja nije postala valast, već opozicija jednom režimu koji ne preza ni od čega.

Vlada iz senke

Jedan od delegata iz Zrenjanina predložio je formiranje DS vlade iz senke, a njegovu ideju podržao je jedan od kandidata za potpredsednika Branimir Kuzmanović. On je naveo da bi kandidat koji izgubi trku za predsednika stranke trebalo da bude predsednik te vlade.

– Od dana kada sam postao predsednik, stizali su razni računi, neki zasluženo, a neki su cehovi od ranije. Napravio sam dogovor sa Tadićem, da bih sačuvao jedinstvo stranke, verujući da ćemo svi zajedno raditi. To i nije bilo tako – naveo je Đilas.

On je dodao da je više od 70 članova i saradnika stranke uhapšeno i držano u pritvoru između 15 dana i devet meseci.

Predstavljanje programa Dragana Đilasa i Bojana Pajtića možete pročitati ovde.

– Posle Glavnog odbora imali smo 16 odsto glasova, verovatno je malo nas mislilo da će stranku napustiti počasni predsednik 35 dana pred izbore. Ogroman broj ljudi nas je zbog toga kaznio i ostao kod kuće. To ne znači da oni nisu naši birači i da sa neme sutra neće ići u neke nove pobede – izjavio je Đilas pred članovima svoje stranke u izveštaju koji je usvojen.

Nakon što su kandidati za predsednika stranke Dragan Đilas i Bojan Pajtić izložili svoje programe, planirano je da se glasanje za novog lidera obavi u holu Sava centra ispred velike sale, gde postoje dva biračka mesta. Glasanje počinje u 14:30 i traje do 17:30.

PREDSTAVLJANJE KANDIDATA ZA POTPREDSEDNIKE

Vučković: Obnavljanje tri stuba

Nataša Vučković

U toku je predstavljanje kandidata za potpredsednike, a prve su na red došle Maja Videnović i Nataša Vučković.

U svom obraćanju Vučković je rekla da je DS mnogo koštala privatizovana kadrovska politika i degradacija izabranih predstavnika stranke. Ona je navela da je vreme da stranački organi donose važne političke odluke i da se razgovara i o spoljnopolitičkom programu DS.

– Neutralnost, zar je to ideja i spoljnopolitički program Demokratske stranke. Moramo da obnovimo tri stuba: pitanje žena, koje ne treba da budu omeđene kvotama, stranačku bazu, omladinu članstva, jer nismo i nećemo da budemo funkcionerska stranka.

Čomić: Dole vlada! 

Srbija je imala priličan broj loših vlada u istoriji, ali ova je najlošija. Zato dole vlada! Svaki dan moramo da ponavljamo da je danas dan lokalnih izbora u Srbiji i da sklonimo taj hohštapleraj u Srbiji. Svaki dan moramo da delimo i da dajemo. Svima nam je stranka dala više nego mi njoj – izjavila je Gordana Čomić.

Ona je naglasila da je samo jedan od članova DS stranci dao više nego što mu je stranka uzvratila.

Milosavljević: Obnova DS od večeras

Slobodan Milosavljević

– Nakon katastrofalnog izbornog rezultata, potrebne su nam promene. Neophodno je da se reformišemo, da se otvorimo i da kao magnet privučemo rastuće nezadovoljstvo građana Srbije. DS raspolaže najjačim kadrovskim nukleusom. Moramo da budemo solidarni i da formiramo demokratski savez koji će se suprotstvaiti svim izazovima ovog trenutka – rekao je Slobodan Milosavljević, jedan od kandidata za potpredsednika stranke.

On je naglasio da „već večeras mora da se krene u obnovu i podizanje DS, a onda i Srbije“.

Odgovori za gušenje slobode u Srbiji

– Izaberite ljude koji nisu ćutali prethodnih godinu i po dana. Izaberite one koji su se sve vreme borili. Moramo imati jasne ekonomske odgovore, kao i odgovore za gušenje slobode u Srbiji – izjavio je u obraćanju Borislav Stefanović.

„Mi smo Evropa, oni su samo preuzeli ugovore“

Jedini kandidat za predsednika političkog saveta DS Dragoljub Mićunović naglasio je da uprkos sukobljenim mišljenjima, kad donesu odluku i izađu spolja, moraju da budu jedinstveni.

– Volimo da kažemo da su oni preuzeli naše ideje, ali nisu. Oni su preuzeli međunarodne ugovore. Naše ideje sud emokratija, ljudska i manjinska prava, uzdizanje čoveka, zdravstvene zaštite. To je Evropa, a oni to nisu – naveo je on.

Na skupštini koja je otvorena za javnost, delegati DS biraju predsednika i potpredsednike stranke, predsednika Političkog saveta, članove Glavnog i Nadzornog odbora, kao i Statutarne komisije.

Pred delegatima će biti i predlog programske Deklaracije DS-a o političkoj odgovornosti.

Pročitajte još

Kandidati za lidersku poziciju u partiji su aktuelni predsednik DS Dragan Đilas i njegov zamenik, koji je i predsednik Vlade Vojvodine
Bojan Pajtić.

Dragana Đilasa je kandidovalo 45 opštinskih i osam gradskih odbora stranke, a Bojana Pajtića 39 opštinskih i četiri gradska odbora.

Kandidati za potpredsedničke funkcije su Dragan Šutanovac, Goran Ješić, Borislav Stefanović, Nataša Vučković, Maja Videnović, Dejan Nikolić, Gordana Čomić, Miloš Džajić, Branimir Kuzmanović, Slobodan Milosavljević.

To je druga vanredna izborna skupština u poslednje dve godine. Prva je održana nakon loših rezultata na izborima u novembru 2012, a druga se održava zbog pada na vanrednim parlamentarnin izborima održanim u martu ove godine.

IZVOR:BLIC

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR