Potop: Grocka info portal će u narednim satima obići krtična tačke

0
818
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Novi talas jakih kiša i niže temperature zahvatili Srbiju. Sa kišobranom do subote.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Kao što su meteorolozi i najavili Srbiju su zahvatile velike padavine, a i temperature su sve niže. 

Meteorolozi RHMZ-a upozoravaju da će za dva dana pasti količina kiše koja je veća ili jednaka mesečnoj količini padavina.

Već u toku noći, prvo na zapadu i severozapadu zemlje, a kasnije na celoj teritoriji Srbije doći će do obilnijih padavina, kaže dežurni prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj.

„Procena je da će u većini mesta sutra tokom dana pasti između dvadeset i pedeset litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno i više. Ako na to dodamo istu tu količinu i za četvrtak, za ova dva dana pašće količina padavina koja je veća ili jednaka mesečnoj količini padavina“, ističe on.

Sovilj kaže da će se loše vreme zadržati do kraja nedelje.

„U petak se može očekivati nešto manje padavina na području Srbije, ali se i u petak zadržava oblačno i hladno vreme sa kišom. U subotu biće kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Tek početkom sledeće nedelje možemo očekivati stabilizaciju, bar tri dana pretežno sunčanog vremena“, objašnjava on za B92.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, izjavio je da su u pripravnosti zbog najavljenih obilnih kiša koje mogu uticati na vodostaj i izlivanje reka.

„Sa pripremama smo počeli, naši ljudi odlaze na sva kritična mesta, pratićemo situaciju i reagovati po potrebi“, dodao je Marić.

Srbiju su nedavno zahvatile velike kiše, zbog čega su se u pojedinim delovima zemlje izlile reke i nabujali potoci.

Jutros je u sedam časova najtoplije bilo u Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Negotinu, Nišu, Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju, gde je izmereno 13 stepeni, a najhladnije na Kopaoniku, gde je temperatura vazduha iznosila četiri stepena Celzijusa.

Jaka kiša pada u Valjevu, Beogradu, na Crnom Vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Nešto umerenija kiša pada u Loznici, Smederevskoj Palanci i Zaječaru, a slaba kiša pada u Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Požegi, na Kopaoniku, u Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

U Banatskom Karlovcu, Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Zaječaru izmereno je 12, na Paliću, u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Požegi 11, Somboru i Loznici 10, na Crnom Vrhu i u Sjenici sedam, a na Zlatiboru šest stepeni Celzijusa.

Autor: mondo.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR