Predstavljamo vam top namirnice koje se moraju naći na vašoj trpezi ovog leta.

0
710
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Pijace se sve više šarene i izbor postaje sve veći. Koje voće izabrati? Na red dolaze sočne i slatke voćkice poput jagoda, trešanja ili krastavci i tikvice.

Trešnje

trešnja

Foto: Profimedia

Trešnje su malo kalorično voće prepuno antioksidanata od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin. Bogate su vitaminima A,B i C i sadrže elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Takođe imaju dobar učinak na zdravlje. Sprečavaju nastanak raka, ublažavaju bolove u kostima, problemi sa nesanicom, glavobolja, poboljšavaju raspoloženjei požau u prevenciji srčanih bolesti. Nemaju nimalo masti, a imaju veliki procenta vode. Zbog toga su idealne za osobe koje su na dijeti i žele da smršaju. Ubrzavaju metabolizam i izbaciju iz organizma višak vode. Svakako da zaslužuju da se nađu na vašem stolu i u stomaku.

Krastavci

krastavac

Foto: Profimedia

Bez obzira što krastvac možete naći tokom čitave godine, bitno je da ga jedete kada mu je sezona jer je tada sveže.Glavni sastojak je vitamin C, a sadrži i vitamin A i K, kao i magnezijum i kalijum. U krastavcu se nalazi i snažan antioksidans triptofan. Ono što je bitno jeste da ima minimum kalorija. Možete ga jesti i u kuvanoj verziji, pripremati hladnu supu ili u standardnoj salati.

Jagode

jagoda

Foto: Profimedia

Na našoj listi su se naše i nezaobilazne jagode koje većina obožava. Ukusne i sočne jagode su najtraženije voće u ovom periodu.Voće koje pripada porodici ruža sadrži puno vitamina C i vitamin B6. Ono što su neke studije pokazale jeste da jagode ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetiti, štite od karcinoma debelog creva i preporučuju se šećerašima jer smanjuju nivo šećera u krvi. Ako pojedete 150 grama jagoda unećete samo 50 kalorija. Zato slobodno navalite na njih.

Tikvice

tikvice

Foto: Profimedia

Tikvice predstavljaju pravi izvor vitamina i minerala. U 100 grama naći ćete neverovatnih 16 kalorija. Sadrže 95% vode i velike količine luteina. Pored vitamina C koje ovo povrće ima u izobilju, bogate su magnezijumom, manganom, kalijumom, fosforom i bakrom. Pomažu u snižavanju holesterola i sprečavaju pojavu raznih vrsta malignih tumora. Takođe pomažu u sprečavanju ateroskleroze. Pripremaju se na razne načine, od pohovanih tikvica do kombinacije sa pirinčem. Preporučujemo da iskoristite i koru tikvice jer se u njoj nalazi veoma bitan vitamin beta-karoten.

Izvor:srbijadanas.com foto:profimedija: P: Profimediarofimedia

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR