Prvi put u Srbiji oduzet pas zbog izgladnjivanja

0
765
NextWEB hosting
NextWEB hosting

11. maj 2014. | 17:10 | Izvor: B92

Prvi put u Srbiji oduzet je pas vlasnicima zbog nehumanog odnosa, izgladnjivanja i mučenja.

Radnici novosadske Zoohigijene od nemarnih vlasnika preuzeli psa, rase dogo argentino, po imenu Bagzi. Na dan kada su odveli psa, veterinari su dobili više od 200 poziva uplašenih stanara.

Mučan život, bez hrane, vode, šetnje, uz svakodnevno prebijanje, za Bagzija je danas samo ružna prošlost. Radnici novosadske Zoohigijene u prihvatilište su ga dovezli sa otvorenim ranama po telu i neuhranjenog. Preuzimanju Bagzija prethodilo je višečasovno ubeđivanje vlasnika da predaju psa.

“Ovo je prvi slučaj da smo od vlasnika psa preuzeli u ovakvom stanju. Izgladnjivan je, tučen lancima po celu noć, spavanje na terasi, u sopstvenom urinu, u fekalijama“ kaže Đorđe Plavšić, Zoohigijena – veterina.

Prihvalitilište za pse biće samo privremen Bagzijev dom, dok ne pronađe nove vlasnike.

“Ljudi se javljaju sa svih strana za Bagzija da ga udome, tako da mislim da će to biti jedna lepa priča“, dodaje Đorđe Plavšić.

Pas koji je bio izgladnjivan prethodnih nekoliko meseci živeo je u zgradi iza nas. Stanari sa kojima smo razgovarali kažu da su mesecima živeli u strahu, a da su pre svega strahovali za bezbednost svoje dece.

„Druga stvar je što mi imamo devojčicu od 8 godina i taj pas je znao da bude pušten, tu preko dana. To je izgladneo pas. On nije nikoga napao, ali je pitanje da li bi”, objašnjava Koviljka Okuljanin, stanarka Ljermontove 4.

„Ode hodnikom i korpu počne da prevrće i dete malo izađe i prestravi se. Dobije maltene fras i onda su došli kombi policija, njih 20, inspekcija. A ta opasnost je trajala mesec dana”, priseća se Blažo Vujović, komšija.

Zoohigijena zadužena je da, prema Zakonu o dobrobiti životinja, zbrinjava napuštene pse i mačke. Funkcionišu po evropskom standardu „uhvati, steriliši, pusti“. Nakon sterilizacije i vakcinacije pasa, ponovo ih vraćaju na ulicu. U prihvatilištu ostaju psi koji su agresivni ili štenci. Udomljene pse, radnici Zoohigijene nenajavljeno posećuju.

“Mi dolazimo nenajavljano u kontrolu dva do tri puta godišnje, da proverimo da li je neko sumnjiv. Ukoliko se desi da novi vlasnik ne ispunjava uslove iz ugovora, tada psa vraćamo nazad kod nas“, kaže za B92 Snežana Serval, Zoohigijena – veterina.

Nove vlasnike, osim Bagzija, čeka i još 39 pasa iz prihvatilišta. Među njima je i mali Srećko, koji nema jednu nogu.

Komentari

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR