SRBIJA: Ministarka banula na gradilište i zatekla…..

0
Zorana Mihajlović na gradilištu autoputa od Uba do Lajkovca pronašla samo nekoliko radnika.: Tanjug, Aleksandar Stojanović
NextWEB hosting

Potpredsednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je u nenajavljenoj kontroli radova na deonici budućeg autoputa prema Crnoj Gori od Uba do Lajkovca zatekla gotovo prazno gradilište.

Mihajlović je na gradilištu zatekla svega nekoliko radnika i mašina izvođača – građevinskog preduzeća Putevi Užice i Planum.

U razgovoru sa predstavnicima stručnog nadzora i izvođača radova, ministar je konstatovala da kapaciteti nisu angažovani i da se ne radi onako kako bi trebalo.

Izvor: Tanjug, Aleksandar Soj

Potpredsedniica Vlade ih je upozorila da se gradnja tog puta finansira iz budžeta Srbije i da svaki građanin ove zemlje plaća za tu deonicu dugu svega 12,5 kilometara.

Ona je stoga najavila da će Ministarstvo organizovati nenajavljene kontrole svih gradilišta u Srbiji.

Mihajlović je u izjavi Tanjugu objasnila da je tu deonicu, kod Uba, izabrala za prvu vanrednu kontrolu kao “istorijsku”, s obzirom da je ona duga svega 12,5 kilometara, a da se radi od 2010 godine.

Ona je naglasila da je neprijatno iznenađena onim što je zatekla na gradilištu.

Prema njenim rečima, ono što posebno zabrinjava je činjenica da ta deonica neće biti završena ni za još pet godina ukoliko radovi budu nastavljeni dosadašnjim tempom.

“Država Srbija finansira ovu deonicu, i građani Srbije je plaćaju. Prema tome, praksa se menja i Ministarstvo građevine će biti prisutno na svakoj deonici,” kazala je potpredsednica Vlade.

Ona je naglasila da je nedopustivo da se pojavi kao ministar na nekom gradilištu i da zatekne da radnici nemaju šlemove i najavila da će građevinska inspekcija od danas krenuti u proveru svih gradilišta.

Dodala je, takođe, da to gradilište nije obeleženo nikakvom tablom i da se ne vidi gde počinje.

“Da ne govorim o tome, da se na gradilištu ne može čuti zvuk mašine, već samo zvuk ptica”, naglasila je Mihajlović i poručila da će stvari biti promenjene.

Ona je još najavila da će to Ministarstvo u narednom periodu raspisati javni poziv za obavljanje nadzora, što je i bila obaveza Ministarstva u prethodne dve godine, s obzirom na to da je nedopustiva situacija da preduzeće Koridori Srbije budu istovremeno i investitor i obavljaju nadzor radova.

Kako je rekla, nadzor treba da bude desna ruka investitoru, i da ga upozori na postojanje bilo kakvih problema.

Mihajlović je naglasila da je deonica Ub-Lajkovac, veoma važan deo Koridora 11 i da je treba što pre završiti, podsetivši da je rok za završetak radova do kraja juna ove godine.

“Nisam zadovoljna, jer svako ko prolazi ovde pita se da li se ovde nešto gradi, i da li su svi stalno na pauzi”, rekla je ona i napomenula da ne krivi radnike, jer neki od njih ne dobijaju redovno plate, već da pre svega krivi preduzeća Putevi Užice i Planum koji su angažovani na izgradnji, kao i one koji su u prethodnom periodu radili na autoputu.

Mihajlović je rekla da radovi moraju da se ubrzaju, i da će se raditi u dve smene ako treba, a da će Ministarstvo i građevinska inspekcija kontrolisati gradilište.

Ona je poručila da će svi koji ne budu poštovali rokove, biti sklonjeni na bilo kojoj deonici koja se gradi u Srbiji.

Na deonici Ub-Lajkovac, angažovana su domaća preduzeća Putevi Užice i Planum i od 12,5 kilometara, 11,2 kilometra je trasa a na preostalih 1,3 kilometra su mostovske konstrukcije. Ugovorena vrednost radova je 8,49 milijardi dinara a do sada su završeni radovi u iznosu od 4,5 milijardi, što čini 65 odsto radova.

IZVOR:TANJUG

Izvor

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

three + nineteen =