Sve je više žena alkoholičara

0
NextWEB hosting

BEOGRAD – Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, alkoholizam kod žena se povećao više nego duplo u poslednjih četrdeset godina.

pijana zena femsidecom 650x434 Da li ste alkoholičarka?!

Pijenje alkoholnih pića, kao i sam problem alkoholizma, znatno više se vezuje za muškarce i time se nepravedno stavlja po strani sve veći problem alkoholizma kod žena.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u odnosu na 60-te godine 20. veka, danas je broj žena koje prekomerno konzumiraju alkohol vise nego duplo veći, saopštila je danas Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti.

„Prema svetskim istraživanjima, 3 odsto populacije pati od alkoholizma, a procenjuje se da u Srbiji ima oko 250.000 alkoholičara“, navodi u saopštenju dr Aleksandar Vujošević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

On dodaje da alkoholizam kod žena predstavlja poseban socijalno-medicinski problem, obzirom na njihovu biološku ulogu i ulogu koju one imaju u porodici i drustvu.

„Tokom 2013. godine od ukupnog broja bolnički lečenih alkoholnih zavisnika u našoj ustanovi, oko 15 odsto bile su žene“, upozorava dr Vujošević.

On je objasnio da žene počinju da piju dosta kasnije, a ono što ih razlikuje u odnosu na muškarce jeste da najčešće piju same, krijući se od svih.

Nagomilani stres je često glavni okidač za početak pijenja, što jasno govori da je alkoholizam kod žena simptomatski, odnosno znak nekog drugog poremećaja, kao i „ventil“ za oslobađanje od problema i napetih situacija, što vremenom dovodi do uspostavljanja zavisnosti.

Praćenjem alkoholizma kod žena, uočeno je da starije žene najčešće piju vino, dok mlađe žene i devojke pođednako vole da piju vino, pivo i žestoka pića.

Bračni problemi, usamljenost, neraspoloženje, manjak samopoštovanja, navike i odnos prema alkoholu stečene u porodici u velikoj meri utiču na nastanak i razvoj alkoholne zavisnosti kod žena.

Kliničkim istraživanjima je potvrđeno da je organizam žene dosta osetljiviji na toksično dejstvo alkohola od muškog organizma. Žene najčešće karakterise nizi rast, manja telesna težina, veći procenat masnog tkiva, kao i manji procenat vode u njihovim telima, u odnosu na muškarce. Prekomerno konzumiranje alkohola dovodi do oštećenja zdravlja u većem procentu kod žena u odnosu na muškarce, čak iako piju manje količine alkohola i u kraćem vremenskom periodu.

Takođe, žene češće obolevaju od alkoholnog hepatitisa, dok prekomerno konzumiranje alkohola povećava rizik i od raka dojke, naročito kod žena u menopauzi.

Žene koje prekomerno piju, češće obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, dok samo opijanje povećava i rizik da žena postane žrtva nasilja i seksualnog zlostavljanja.

Dok se alkoholizam kod muškaraca u braku prećutno odobrava i pruža mu se odgovarajuća podrška i pomoć, situacija u slučaju žena je potpuno drugačija.

Suprug žene koja ima problem sa alkoholizmom, po otkrivanju problema, vrlo često želi da se razvede što pre, bez
postojanja svesti da je možda upravo on svojim ponašanjem doprineo tom stanju.

Žene kriju zavisnost što direktno smanjuje mogućnost da se na vreme jave na lečenje, a takođe je karakteristično da žene čiji su muževi alkoholičari češće piju, u poređenju s drugim ženama.

Mnoge studije pokazuju da su žene, koje su tokom detinjstva bile seksualno zlostavljane, pod većim rizikom da će tokom života imati problem sa alkoholom.

fetalni alkoholni sindrom predstavlja posebno veliki problem, koji je sa porastom broja žena koje prekomerno piju postao sve izraženiji, a ovaj poremećaj ukazuje na specifični oblik telesnih abnormalnosti i mentalne retardacije kod dece čije su majke tokom trudnoće pile.

Procenjuje se da na svetskom nivou 30 do 60 odsto trudnica konzumira alkohol, što za posledicu ima pobačaj i prevremeni porađaj koji se češće javljaju kod žena koje piju tokom trudnoće.
„Kod novorođenčeta, rođenog od majke koja ima problem s alkoholom, mogu se javiti karakteristične promene crta lica i beba može biti manje telesne težine na rođenju“, kaže dr Nataša Dostanić, rukovodilac Odeljenja za alkoholizam i politoksikomaniju u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti.

Ona dodaje da oštećenja mozga mogu kasnije dovesti do problema sa učenjem, pamćenjem, kao i do poremećaja pažnje i teškoća u rešavanju problema.

Prema rečima dr Dostanić, pijenje u prva tri meseca trudnoće predstavlja veliki faktor rizika, dok čak i umerena upotreba alkohola u prvih sedam nedelja trudnoće može dovesti do pojave nekih od simptoma fetalnog alkoholnog sindroma“, ističe Dostanić.

„Pijenje je postalo redovna praksa na svim vrstama proslava i tako najčešće počinje, a kasnije se nastavlja sa željom da se pobegne od stresa i svakodnevnice“, ističe Dostanić i dodaje da je dodatni problem velika tolerantnost društva prema alkoholu i zato je neophodno apelovati na žene koje prekomerno konzumiraju alkohol, ali i na članove njihovih porodica, da se po otkrivanju problema krene što pre sa lečenjem.

Rizična konzumacija alkohola za žene se definiše kao dnevni unos čistog alkohola veći od 20 grama (oko 0,2 l vina, ili 0,4 l piva), dok se visok nivo konzumacije alkohola definiše kao dnevni unos čistog alkohola veći od 40 grama (oko 0,4l vina ili 0,8l piva) za žene.

Izvor: Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

1 × one =