U obdaništima 1.000 novih mesta za mališane

0

NextWEB hosting

Kako prenose ”Večernje novosti” na teritoriji prestonice počinje upis u vrtiće koji će trajati sve do 16. maja. Završava se izgradnja modernih objekata u Bloku 61, naselju “Stepa Stepanović” i u Stublinama

UPIS mališana u vrtiće počinje danas i trajaće do 16. maja, najavljuju iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu. Završetkom izgradnje tri obdaništa – u Bloku 61, naselju “Stepa Stepanović” i Stublinama, kao i rekonstrukcijom objekta “Ciciban” na Voždovcu, za najmlađe Beograđane biće obezbeđeno još 1.000 novih mesta.

Prema rečima Snežane Đurić, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, na prošlogodišnjem konkursu upisan je 13.821 mališan. U toku je restrukturiranje grupa, pa će se uskoro znati koliko dece prelazi iz jaslica u vrtić. Pravo da konkurišu za upis u vrtić imaju i roditelji čiji će mališani tek krajem godine napuniti godinu dana.

– Deca se u vrtić upisuju tokom cele godine, u skladu sa kapacitetima objekta – ističe Đurićeva. – Konkurs se raspisuje jednom godišnje, obično u maju, a upisne komisije odluku o prijemu dece donose u zavisnosti od broja zahteva. Tako, recimo, komisija na Zvezdari se sastaje jednom mesečno, a u Zemunu čak jednom nedeljno.

U zahtevu za upis, koji se predaje željenoj predškolskoj ustanovi, roditelji treba da navedu tri vrtića. Takođe, potrebno je da napišu kada žele da im dete krene u obdanište, a dosadašnje iskustvo govori da više od 80 odsto novih mališana polazi u vrtić od 1. septembra. Deca iz iste porodice imaju pravo da budu u istom vrtiću.

KASNI IZGRADNjA VRTIĆA U “STEPI”IZGRADNjA vrtića u naselju “Stepa Stepanović” kasniće mesec dana pošto su radovi privremeno bili obustavljeni dok izvođač koji je pobedio na tenderu nije pribavio određene dozvole i garancije.

Liste primljene dece biće objavljene najkasnije tri nedelje posle završetka konkursa, a nezadovoljni roditelji mogu uložiti žalbu upisnoj komisiji u roku od osam dana. Ako ni tada ne budu zadovoljni mogu se žaliti drugostepenoj mešovitoj komisiji. Prioritet prilikom upisa imaće deca iz posebno osetljivih kategorija – bez roditeljskog staranja, sa invaliditetom, iz socijalno nestimulativnih sredina, pripadnici romske nacionalne manjine, žrtve nasilja u porodici, deca iz Sigurne kuće, deca bez državljanstva. Takođe, prednost će imati mališani čiji su roditelji zaposleni.

MAKSIMALNO 9.705 DINARA

SVI roditelji koji po prvi put budu upisivali decu u vrtić, moći će da ostvare pravo na regresiranje troškova. Grad je obezbedio mnogobrojne popuste, a cena za mesec dana se kreće od 593 do 9.705 dinara. Ekonomska mesečna cena je oko 20.000 dinara i ne plaća je niko, jer Grad godišnje subvencioniše sa 9,3 milijarde dinara.

BRDO NEOPHODNIH PAPIRA

RODITELjI treba da podnesu izvod iz matične knjige rođenih za dete koje se upisuje, kao i za ostalu decu. Spisak dodatnih dokumenata može se naći na sajtu gradske uprave, gde je navedno koji su “papiri” potrebni za određene kategorije roditelja – zaposlene, vlasnike firmi, umetnike, samohrane majke…

Ipak, iz gradske uprave uveravaju da nema razloga za zabrinutost i da će deca iz ovog naselja biti upisana čim vrtić bude završen.

IZVOR:novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

15 − 13 =