VINČA: Stanovnici naselja Radmilovac i dalje se protive planiranoj izgradnji trafostanice

0
NextWEB hosting

IZVOR i foto:novosti.rs

VeceMeštani naselja Radmilovac i dalje se protive planiranoj izgradnji trafostanice “Beograd 20” u Vinči

IZGRADNjA pristupnog dalekovoda trafostanice “Beograd 20” u Grockoj počeće najkasnije do leta, uprkos protestima žitelja ove opštine. Proces ekproprijacije zemljišta je pri kraju, ali deo stanovništa i dalje se protivi ideji da elektromreža bude postavljena u njihovom naselju, jer je planom predviđeno da ona prođe pored OŠ “Nikola Tesla” i preko predškolske ustanove “Lane”.

Meštani Vinče i Radmilovca veoma su zabrinuti, jer u trenutku kada su kupovali placeve i gradili stambene objekte, nisu bili upoznati sa planom izgradnje dalekovoda u njihovom naselju.

– Ne možemo da prihvatimo da nema alternativnog rešenja za postavljanje trase dalekovoda van naselja koje je već formirano i ima tendenciju rasta – kaže Aleksandar Mastelica, jedan od meštana Vinče. – Ukoliko ova trasa ostane nepromenjena, moraćemo da tražimo egzistenciju na drugom mestu, jer je uticaj dalekovoda jačine dva puta 400 kilovolti dokazano štetan.

S druge strane, u preduzeću “Elektromreža Srbije”, koje je zaduženo za izgradnju dalekovoda, ističu da imaju sve potrebne saglasnosti i dokumentaciju za početak radova.

– Objekat ima pravosnažno odobrenje za izgradnju izdato od strane Ministarstva građevinarstva i urbanizma, kao i dozvolu Ministarstva energetike – rekli su nam u ovom preduzeću. – Kompletna projektna dokumentacija je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i najboljom inženjerskom praksom.

TRAFOSTANICA PLANIRANA JOŠ 1985.

IZGRADNjA trafostanice “Beograd 20” bila je predviđena još u Planu investicione izgradnje 1985-1990. Međutim, zbog problema sa lokacijom, kao i nedostatka finansijskih sredstava, nije došlo do realizacije projekta. Poslednja promena lokacije dogodila se 2003. zbog protivljenja građana iako je bila pribavljena sva neophodna dokumentacija.

EMS: BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU

U “ELEKTROMREŽI Srbije” ističu da građani nemaju razloga za zabrinutost, jer je faktor bezbednosti od zračenja dalekovoda, zbog predostrožnosti dva i po puta veći od predviđenog zakonom. U projektu “Beograd 20” on je 125, a prema evropskim propisima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije predviđen je faktor 50.

 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

three × one =