15 godina kasnije: Odlikašica iz bombardovanja

0
776
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Porodila sam se 2. maja 1999. godine. Taj dan su gađali Zvezdaru, baš kod porodilišta, priča Jelena Katurić Jovović.

Anjino kupanje pod slabim svetlom, maj 1999.

Nestalo je struje, kao da je mrak sve pojeo.

– Ipak, u rukama sam držala nešto najlepše na svetu. Moju Anju – priča Jelena.

Samo dva dana kasnije nastala je jedna od najupečatljivijih fotografija iz vremena NATO bombardovanja. Ova hrabra mama koja je tada imala svega 21 godinu, uslikana je kako u svom domu, u skoro potpunom mraku, prvi put kupa malenu Anju.

Odlikaš: Anja danas ređa petice

– Bilo je to večernje kupanje. Nije bilo struje, ali to je već danima bilo normalno stanje. Ugrejali smo vodu na plin i uključili tu malu baterijsku lampu tek da osvetlimo njeno telašce – u ispovesti za “Blic” priča Jelena Katurić Jovović.

Ostali prijatelji sa fotografom
Profesionalni fotograf i bivši Jelenin komšija koji je te sumorne večeri napravio divnu, životnu fotografiju želeo je da mu se ime ne pominje. „Njih dve su heroji, o njima treba da se priča“, skromno je poručio. Anja je za njega ostala i dalje mali švrća.

Za Anju se već tada, kaže, znalo da će biti borac. Mirno je spavala, dobro jela, a kad sirene zapište – nije se ni čula. Valjda zato što je uz njih i rođena.

Sićušna beba sa slike izrasla je u prelepu petnaestogodišnju devojčicu koja ima sve petice i obožava odbojku. O tim danima 1999, kada ju je njena mama kupala u mraku, Anja ne zna mnogo. Jedino je, kaže, svesna da su svi oni 1999. godine rođeni kao borci i pobednici.

– Kad danas pogledam tu fotografiju, osećam se i srećno i tužno. Tužno zato što vidim u kakvim je uslovima moja mama morala da me podiže i brine o meni, a srećno jer je to odradila jako dobro. Nama kao generaciji se svašta izdešavalo i sve se možda lomi na nama, zaključno sa ovom malom maturom, ali mi prelazimo preko toga i borimo se kao pravi lavovi. Valjda smo takvi i rođeni – mudro zaključuje Anja.

Hrabra: Jelena Katurić Jovović

Mama kaže da je sve bilo naopako tih dana, samo je Anja bila savršena.

– Nismo mogli u dom zdravlja, nego su lekari išli po kućama. Ipak, suprug i ja smo se trudili da živimo normalno – priseća se ova hrabra mama.

Anja je ostala bez tate nekoliko godina kasnije. Jelena i ona danas čuvaju najlepše uspomene na njega.

Izvor:BLIC

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR