Danas je Vidovdan

0

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava Vidovdan, kada se daje pomen knezu Lazaru Hrebeljanoviću i srpskim ratnicima poginulim u bici s Turcima na Kosovu polju 1389. godine.

Srpsku vojsku protiv Turaka u toj bici predvodio je knez Lazar. Od tada, borba za oslobođenje zemlje od Turaka ukorenjena je u srpsku tradiciju.

Kneza Lazara Srbi ne pamte samo po hrabrosti u bici na Kosovu već i po tome što je izgradio mnoge manastire i druge zadužbine. Na ikoni se knez Lazar predstavlja u carskoj vizantijskoj odori, ali bez krune na glavi. U levoj ruci drži svoju glavu, a u drugoj krst.

 Vidovdan nije praznik radosti, ne igra se i ne peva, a ljudi se prisećaju palih ratnika i obilaze njihove grobove.

 Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služiće povodom Vidovdana svetu arhijerejsku litrugiju u manastiru Gračanica, a potom i parastos na Gazimestanu.

 Početak liturgije je u 8:00 časova, a parastosa u 12:00 časova, najavljeno je iz Eparhije raško-prizrenske.

U porti manastira Gračanica u četvrtak je, u okviru Vidovdanskih svečanosti, za “Kosovku devojku” izabrana Jovana Jovanović iz Leposavića, učenica Srednje medicinske škole.

 Na manifestaciji “Kosovka devojka 2014. godine”, na koju se prijavilo 14 devojaka, za prvu pratilju je izabrana Nikolija Simić, a za drugu pratilju Milica Ivanović.

U porti manastira Gračanica sinoć je održano “Pesničko pričešće”, a nakon toga je otkriven spomenik Milošu Obiliću.

 Spomenik ovom srpskom junaku porušen je 1999. godine u Obiliću, pa je prenesen u portu manastira Gračanica, odakle je pre tri dana postavljen na kružnom toku u neposrednoj blizini manastira, na mestu na kome je 2010. godine bio postavljen mozaik kraljice Simonide.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

seven + eighteen =