GROČANSKA HEROINA: Štikle zamenila gumenim čizmama

0
1369
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Jasmina Mandić, zamenik predsednika opštine Grocka, ovog maja sa svojim kolegama i koleginicama organizovala odbranu od nezapamćenih poplava i klizišta

Jasmina Mandić Foto D. Jevremović

Kada je pre dve godine Jasmina Mandić postala zamenik predsednika opštine Grocka, nije ni slutila da će osim uobičajenih zaduženja koje ta funkcija nosi na njena pleća pasti i breme borbe sa prirodnom katastrofom. Jasmina je bila ta koja je sa kolegama iz opštine, policijom i vatrogascima organizovala odbranu od nezapamćenih poplava i klizišta, jer je prva dva dana predsednik opštine bio odsutan.

– Sve je počelo 13. maja. Oko 12.30 pozvali su me iz našeg JP „Vodovod i kanalizacija”i javili da je Begaljički potok nabujao i da nosi sve pred sobom. U tankoj haljini i na štiklama istrčala sam iz kancelarije i krenula autom ka ugroženom delu Grocke. Kada smo stigli u Begaljicu, kuće kraj potoka, uprkos postavljenim džakovima, već su bile poplavljene. Oko šezdesetak domaćinstava ostalo je bez struje i vode, potpuno odsečeno od sveta. I put ka manastiru Rajnovac voda je toliko oštetila da je na jednom delu saobraćajnice nekoliko vozila ostalo zaglavljeno u vodi. Vatrogasci su srećom uspeli da izvuku putnike, a potom i automobile – priseća se Mandićeva.

Grocka je zbog bujičnih poplava bila i prva opština u Srbiji u kojoj je proglašena vanredna situacija. Prva dva dana Mandićeva gotovo uopšte nije ni spavala, već je na kiši trčala s jednog na drugo mesto gde je voda probijala nasipe.

– Pokušali smo nekako da pomognemo ljudima koji su ostali okruženi vodom. Čamac u tom trenutku nismo imali pa smo pronašli džip koji je jedini mogao da se kreće kroz vodi i uz pomoć njega ugroženima dostavili hranu, vodu, lekove. Međutim, ubrzo su se na opštini otvorile i druge krizne tačke – nadošle su Ralja, Gročica, Bolečica, Lozovički potok, Kaluđerački, proradila su klizišta. Iz minuta u minut stanje na terenu postajalo je gore. Bez čamaca, pumpi, buldožera, sa 45 policajaca i 13 vatrogasaca, jednom cisternom za vodu trebalo je što pre ljude izvući ih vode, iz kuća razorenih u klizištima, snabdeti ih pijaćom vodom, hranom, sredstvima za higijenu. Od 15 gročanskih mesnih zajednica, deset je bilo ugroženo klizištima i poplavama. Velika pomoć stigla je od privatnika koji su opštini na raspolaganje stavili buldoždere, mladih, koji su se dobrovoljno javili da pune džakove, kao i sveštenstva manastira Rajnovac. Potom nam se u odbrani pridružila i vojska – ističe Jasmina Mandić.

U delu Grocke koji se zove Popovića kraj, prvi put je, kaže, videla kako izgleda razorna moć klizišta.

– Četiri kuće su, kao na filmu, za petnaestak minuta pale kao kule od karata. Srećom, žrtava nije bilo jer smo u  poslednjem minutu uspeli da nagovorimo ženu da sa detetom napusti svoj dom – kaže Mandićeva i ne zaboravlja da istakne kako je u toku dana borbe sa nepogodom mnogo naučila od policajaca, vatrogasaca, stručnjaka za geologiju…

– Ne ponovilo se, ali bih drugi put odmah znala šta prvo treba da se uradi – kaže Jasmina, a njene reči potvrđuju i „modni detalji” koji još stoje u kancelariji – baterijska lampa, kabanica i gumene čizme.

– Gročani važe za čvrste ljude, a i žene su im takve. U našem opštinskom kolegijumu ima više žena nego muškaraca, zbog čega možemo i da kažemo da ovde žene vode reč. Izgleda da su one i spasle Grocku – zaključuje uz osmeh Jasmina.

B. Vasiljević

———————————————————–

Gledala kako bujica odnosi ljudski život

– Prioritet je bio spasavanje ljudi. Mnogi naše savete nisu odmah poslušali, pa su odbijali evakuaciju. Tako je bilo sa nadležnima iz privatnog doma za stare, ali, nažalost, i domaćinstvom u Umčarima gde je u bujici nastradao jedan čovek. Bila sam prisutna kad se to dogodilo. Pre neki dan sam videla njegovu suprugu u opštini i verujte da mi se srce steglo. Toga dana u Umčarima spasen je još jedan čovek koji je prevozio hleb. Kombi u kome se nalazio ponela je bujica – svedoči Mandićeva.

———————————————————–

Povratak mosta – simbola Grocke

Most na Gročici koji je bujica odnela pedesetak metara od mesta gde je od 1971. godine bio postavljen, pre nekoliko dana izvučen je iz vode.

– Za ovaj most Gročani su emotivno vezani. Uspeli smo da ga izvučemo iz reke, očistimo i postavimo gde je bio. Ostalo je još da ga ofarbamo – kaže Mandićeva.

———————————————————–

Dvanaest godina u politici

Jasmina Mandić ima 34 godine. Politički je angažovana još od 2002. godine, a od 2007. član je Opštinskog veća u Grockoj, što joj je i prva politička funkcija. U redovima Srpske napredne stranke je od osnivanja ove partije. Živi s ocem i studira ekonomiju.

IZVOR:politika.rsjacajaca

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR