Koordinator SKB: U saobraćaju najviše stradaju mladi vozači starosti od 18 do 25 godina

0
720
NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – U saobraćaju najviše stradaju mladi vozači starosti od 18 do 25 godina, izjavio je danas glavni koordinator Srpskog komiteta za bezbednost u saobraćaju Milan Božović.

Srbija spada u zemlje koje nisu bezbedne u saobraćaju, rekao je Božović, ukazujući da u saobraćaju najviše stradaju siromašni i neobrazovani i da zemlje sa malim bruto nacionalnim dohocima i malim brojem obrazovanih ili visoko obrazovanih ljudi imaju veći broj poginulih.

Božović je u Jutarnjem programu TV Pink naveo da su od Srbije u saobraćaju bezbednije razvijene države EU, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, SAD, dok je Srbija među zemljama koje imaju manji bruto nacionalni dohodak kao što su Albanija i Crna Gora.

On je ukazao da postoje problemi koji su vezani i za stanje puteva i vozila, sistem upravljanja bezbednošću saobraćaja i vozače i da se procenjuje da više od 85 procenata saobraćajnih nezgoda nastaju kao posledica grešaka ljudskog faktora.

Božović je dodao da je skrenuta pažnja da su put i petlja Orlovača nebezbedni, ali da ta petlja i dalje normalno funkcioniše i da je još 2009. ili 2010. godine obavljena analiza „crnih tačaka“, ali da nije primetio da se posle toga radilo na njihovoj sanaciji.

Glavni koordinator Srpskog komiteta za bezbednost u saobraćaju je kao primer naveo obilaznicu oko Šapca, prema Loznici, gde na putu pored Drine postoji opasno mesto na kojem se događaju saobraćajni udesi.

Foto Tanjug/N. Milošević, ilustracija Izvor:Tanjug

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR