Miroslav Lazanski: Na delu je pokušaj prebacivanja krivice za Prvi svetski rat na Srbiju

0

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski smatra da je veoma bitno kakva će slika biti poslata iz Andrićgrada, gde se obeležava 100 godina od Sarajevskog atentata, jer je na delu pokušaj revizije uzroka Prvog svetskog rata i prebacivanja krivice na Srbiju i srpski narod.

NextWEB hosting

Lazanski je napomenuo da se istorijski događaji ne mogu ocenjivati savremenim merilima, ističući da je Gavrilo Princip, pre svega, bio romantični revolucinaonar.

On smatra da je u BiH nemoguće organizovati jedinstvenu manifestaciju povodom obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata, zbog pristupa dela Sarajeva istorijskom nasleđu i njihove revizije istorije.

Govoreći o otvaranju Andrićgrada, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, Lazanski ističe da je grad od kamena odličan projekat Kusturice i Republike Srpske u istorijskom, kulturološkom i naučnom smislu.

„Andrićgradom, Višegrad i celi taj deo Republike Srpske dobili su odličnu kompoziciju“, rekao je Lazanski za Radio-televiziju Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica svečano suotvorili Andrićgrad, u prisustvu velikog broja građana, kao i predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Srpske i Srbije.

(Srna) vesti.net

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

16 + fifteen =