Nema izmeštanja dalekovoda: Elektromreža Srbije ne odustaje od projekta u Vinči

0
777
NextWEB hosting
NextWEB hosting

AUTOR: D. MAJSTOROVIĆ Izvor:danas.rs

Dalekovod u Vinči mora biti izgrađen. Drugog rešenja nema. Naš najveći problem su ustvari nelegalno podignuti objekati u Vinči koji se nalaze na trasi izgradnje dalekovoda za transformatorsku stanicu Beograd 20, kategorični su iz JP „Elektromreža Srbije“.

– Predstavnici Elektromreže Srbije su u više navrata želeli da razgovaraju sa građanima koji se protive izgradnji dalekovoda, ali u tome nismo uspeli. Hteli smo da im objasnimo da dalekovod neće biti izgrađen u blizini škole i vrtića. Naime, vrtić i škola ne nalaze se u koridoru dalekovoda. U blizini dalekovoda nalaze se objekti koji su nelegalno podignuti nakon što je dalekovod projektovan i njegova trasa određena – kažu za Danas iz ovog preduzeća i tvrde da nema opasnosti po zdravlje ljudi i urbane zone na teritoriji opštine Grocka kroz koje će proći dalekovodna trasa.

– Predviđeno je da minimalna visina provodnika duž cele trase iznosi 21 metar, što je u skladu sa najstrožom svetskom praksom u toj oblasti. Takođe, urađena je i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu na koju je nadležno Ministarstvo dalo saglasnost. Dalekovod nije moguće izmeštati jer bi svaka eventualna promena trase odložila izgradnju projekta za još nekoliko godina što to bi predstavljalo direktno ugrožavanje snabdevanja Beograda električnom energijom – navode u Elektromreži Srbije.

– Čak i kada bi promena trase bila moguća, ubeđeni smo da bi i na njoj do završetka projekta nikli neki novi nelegalni objekti – ističu u Elektromreži Srbije i dodaju da je izgradnja počela, a očekivanja su da bude gotova za godinu i po dana.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR