OVUDA PROLAZE NAJHRABRIJI: Pogledajte 10 najopasnijih puteva na svetu!

0
1054
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Izvor:Kurir   Autor: Foto: Youtube

Za ljubitelje vožnje i neobičnih ljudskih tvorevina ovo je lista najneobičnijih svetskih puteva, koji su ujedno i najopasniji na svetu. Sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

1. Transfagarasan, Rumunija (Transfagarasan)

Reč je o naijvišem putu u Rumuniji. Izgrađen je 70­-ih godina prošlog veka, kao strateški vojni put. Povezuje regije Transilvaniju i Vlašku, odnosno gradove Sibiu i Pitesti. Prelazi preko najviših delova Karpatskih planina. Na vrhu planine, ovaj put vodi do jezera Balea i glečera. Tunel koji prolazi pravo kroz vrh planine je posebna atrakcija. Prema postojećim podacima, čak 400 ljudi je izgubilo živote prilikom izgradnje ovog puta, a utrošeno je oko šest miliona kilograma eksploziva. U periodu između oktobra i juna, ovaj put uglavnom je prekriven snegom i obično je zatvoren.

2. Prolaz „Stelvio“ Italija (Stelvio pass)

Smešten je u istočnom delu italijanskih Alpa. Među avanturistima važi za jedan od najizazovnijih svetskih puteva. Nalazi se na oko 2.800 metara iznad nivoa mora i karakteriše ga oko 50 oštrih krivina i strmih uspona. Epitet naizazovnijeg dobio je zato što na pojedinim deonicama postaje izuzetno uzan.

3. Lisebotn, Norveška (Lysebotn road)

Smatra se jednim od najlepših evropskih puteva. Čine ga brojne izazovne krivine, savršen asfalt, a tu je i 1.1 kilometar dugačak tunel.

4. Jebel Hafet, Ujedinjeni Arapski Emirati ( The Jebel Hafeet mountain road)

Ovaj put kroz središte pustinje, sa 60 krivina koje vode na planinu nadmorske visine 1. 219 metara. Na kraju puta nalaze se hotel, parking i palata vladara zemlje.

5. Kol de Turini, Francuska ( Col de Turini)

Smešten u Alpima, na jugu Francuske, ovaj put je na oko dva kilometra iznad nivoa mora. Ovaj put čini deonica od oko 32 kilometra, koja je sastavni deo Svetskog prvenstva u reliju, koje se održava svake godine u Monte Karlu. Ova faza relija ujedno je i jedna od najvažnijih.

6. Prolaz „Los Karakoles“, Andi ( Los Caracoles pass)

Ovaj prolaz smešten je na putu koji povezuje Čile i Argentinu, u Andima. Obiluje izuzetno strmim usponima i brojnim krivinama, a skoro da uopšte nema ograda. Veći deo godine prekriven je snegom, što ga čini još nepristupačnijim. Smatra se jednim od najizazovnijih svetskih puteva.

7. Prolaz „San Bernardino“ Švajcarska ( San Bernardino pass)

Smešten u Švajcarskim alpima, ovaj put povezuje gradove Misok i Hinterhajn. Prolaz „San Bernardino“ smešten je na 2.065 metara nadmorske visine. Put obiluje krivinama, glatkim asfaltom i neverovatnim pejzažima Alpa. Na njemu se nalazi i impresivan tunel, dugačak 6,6 kilometara.

8. Put Guoliang tunel, Kina (Guoliang tunnel road)

Ovaj neobični put sagradilo je samo 13 meštana za pet godina. Smešten je u kineskoj pokrajini Hunan, u planinama Taihang. Tokom izgradnje ovog neobičnog tunela, mnogo meštana izgubilo je život. Tunel je dugačak 1.200 metara, visok pet i širok samo četiri metra. Za njega je vezana metafora „puta koji ne trpi nikakve greške“ i jedan je od bitnijih destinacija na turističkoj mapi Kine. Za saobraćaj je otvoren 1977. godine.

9. Trolstigen, Norveška (Trollstigen)

Uz brojne fjordove, ovo je još jedna atrakcija Norveške. Ovaj strmi, krivudavi, planinski put nalazi se u regionu Rauma i čini ga niz puteva sa pogledom koji putnike ostavlja bez daha. Put je veoma uzan, pa je prava umetnost mimoići se sa vozilom koje dolazi u susret. Ipak, ko se uspenje na vrh, znaće da je sve bilo vredno truda. Tamo vas čeka neverovatan pogled i Stigfosen vodopad (Stigfossen), koji u dužini od 320 metara pada niz visoku planinu.

10. „Put smrti“ , Bolivija (North Yungas „Road of death“)

Duboko u bolivijski Andima ovaj, oko 70 kilometara dugačak put povezuje dva grada: La Paz i Koroiko. Lokalno stanovništvo mu je dalo ovaj neslavan naziv, jer je 1995. godine proglašen najopasnijim putem na svetu. Put ima jednu, ne naročito široku traku, puno krivina i uskih prolaza, a gotovo da neme ograda. Loši vremenski uslovi, poput magle i kiše, često otežavaju prolazak, jer smanjuju vidljivost i nanose blato, koje se sliva sa okolnog zemljišta. U proseku, na svake 2­3 nedelje dogodi se neka saobraćajna nesreča, koja odnosi ljudske živote.

(Tvbest.rs)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR