Pogledajte zašto ovaj hotel od 10.000 mesta nikad nije posetio ni jedan jedini gost

0
709
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Duž široke peščane plaže na nemačkom ostrvu Rigen u Baltičkom moru, nalazi se najveći hotel na svetu. Hotel je toliko ogroman da se prostire na preko vrtoglavih 5 km i ima 10.000 soba sa pogledom na more. Ono što je iznenađujuće je da, uprkos tome što je ovo morsko odmaralište izgrađeno pre više od 70 godina, ni jedan jedini gost nije odseo u njemu.

To je zato što su ovo morsko odmaralište, po imenu Prora, gradili nacisti po Hitlerovom nalogu, u periodu od 1936. do 1939. U toku istog tog perioda Hitler je vršio i pripreme za rat, koje su imale krajnji prioritet, pa izgradnja ovog masovnog građevinskog projekta nikada nije završena.

Prora se nalazi na prostranom zalivu poznatom kao Prorer Vik, između regiona Sasnik i Bink, na uskoj pustari (Prora) koja razdvaja ”Kleiner Jasmunden Bodden” lagunu od Baltičkog mora.

Zgrade se prostiru preko 5 km dužine i udaljene su od plaže otprilike 150 m.
nazi_hotel_resort_14

Tokom tih nekoliko godina kada je hotel Prora bio u izgradnji, sve glavne građevinske kompanije Trećeg rajha i skoro 9.000 radnika je bilo angažovano na projektu.
nazi_hotel_resort_03

Sa početkom 2. Svetskog rata 1939. godine, gradnja hotela je stala, a građevinski radnici su prebačeni u fabrike oružja.
nazi_hotel_resort_04

8 stambenih blokova, pozorište i bioskop su ostali prazne ljušture, dok bazeni i svečana sala nikada nisu izgrađeni.
nazi_hotel_resort_05

Tokom savezničkog bombardovanja nacističke Nemačke, mnogi ljudi iz Hamburga su našli utočište u nekim od stambenih blokova.
nazi_hotel_resort_06

Nakon rata Proru je, kao vojnu bazu, koristila vojska Nemačke Demokratske Republike (Istočna Nemačka). Međutim, posle ujedinjenja Nemačke 1990. godine, zgrada je napuštena.
nazi_hotel_resort_07

Nepregledni kompleks je dizajniran da primi 20.000 posetilaca i bio je deo nacističkog programa “Snaga kroz radost“ (nem. “Kraft durch Freude“, KdF).
nazi_hotel_resort_08

Cilj je bio da se obezbede slobodne aktivnosti i širi nacistička propaganda.
nazi_hotel_resort_09

Danas je ovo mesto većinom napušteno, osim malog muzeja i diskoteke.
nazi_hotel_resort_10

Lokalni stanovnici zovu Proru “Kolos“, zbog njene gigantske i veličanstvene strukture.
nazi_hotel_resort_11

Na stotinama soba nalaze se razbijeni mnogi prozori od strane vandala.
nazi_hotel_resort_12

Posle nekoliko godina debate sadašnji plan je da se Prora pretvori u moderno odmaralište, pri čemu bi 4 od 5 blokova bili prodati privatnim investitorima.
nazi_hotel_resort_13

Investitori imaju novu viziju. Oni žele da sagrade stotine apartmana za odmor sa kafićima, hotelima, sportskim salama i bazenima, kako bi privukli hiljade posetilaca.
nazi_hotel_resort_02

Građevina izgleda tako jako i arogantno, što je i tipično za arhitekturu Trećeg rajha, dok sam ulazak u nju stvara osećaj tiranije.

IZVOR:zanimljiveinformacije.com

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR