Usvojen gradski budžet za 2014. godinu

0
920
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Odbornici Skupštine grada usvojili su gradski budžet za ovu godinu koji iznosi 78,1 milijardu dinara i koji će stupiti na snagu 1. jula. Od te sume 9,5 milijardi dodeljeno je gradskim opštinama. U 2014. su izdvojena sredstva u gradskoj kasi za otplatu glavnice duga grada od oko 3,3 milijarde dinara, kao i 20 milijardi za kapitalne investicije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da predstojeći budžet predstavlja prekretnicu u načinu na koji se pravi gradski budžet.

– Budžet se donosi sada, a razlog za to su prethodne dve odluke o privremenom finansiranju na osnovu kojih je Beograd do sada finansiran, tako da na neki način ovo predstvalja i rebalans budžeta. Ovim budžetom nismo pravili spisak želja kako je to rađeno proteklih godina, nego želimo da on bude realan i da grad troši samo ono što prihoduje odnosno da se ne zadužuje, već da trošimo samo ono što naplatimo. Prethodne godine, i to je primer kako ne treba raditi, budžet je bio planiran na 91,3 milijarde dinara, ostvareno je 76,6 milijardi i ostalo je 14,7 milijardi rashoda koji su se nagomilali i koje gradski budžet nije mogao da podnese. Mi ćemo deo tih sredstava pokušati da vratimo ove, a deo iduće godine. U ovom budžetu po prvi put imamo jasnu sliku onoga sa čime grad raspolaže. Ovo su prvi koraci ka konsolidaciji gradskih finansija koju ćemo nastaviti i budžetom za 2015. godinu. Grad Beograd se neće dodatno zaduživati ove godine, nema novih kredita. Onoliko koliko budemo zaradili, toliko ćemo i trošiti, a kako su smanjeni prihodi, tako su smanjeni i zahtevi korisnika budžeta. Za prvih šest meseci ove godine planirani prihodi su realizovani u iznosu od 100 odsto, to jest onoliko koliko smo planirali, toliko smo i ostvarili. To je osnovna razlika u odnosu na protekli period i želimo tako da nastavimo da se ponašamo i ubuduće. Budžetski deficit ove godine će biti 8,6 milijardi dinara i nije ga napravila ova gradska vlast i nije vezan za neka nova zaduživanja. To su oni krediti koji su uzeti za završetak infrastrukturnih projekata u gradu, među kojima su oni sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Evropskom investicionom bankom i mi sada radimo na tome da sledeća godina bude sasvim drugačija – rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, u gradu su, kada je reč o štednji, počeli prvo od sebe.

–U protekla dva meseca štedi se na svim nivoima, a samo na ukidanjima konsultantskih i pi-ar usluga uštedeli smo 135 miliona dinara na godišnjem nivou. Kabinet gradonačelnika i Skupština grada imaju duplo manji budžet, sve su stavke manje u odnosu na prošli period. Grad Beograd će prodati i deo nefinansijske imovine, za šta se očekuje prihod od 1,9 milijardi dinara. Rešili smo da za trećinu smanjimo vozni park i time smo na godišnjem nivou uštedeli 110 miliona dinara. Štedimo, ali ne na uštrb kapitalnih investicija. Ovim budžetom predviđene su kapitalne investicije u iznosu od preko 20 milijardi dinara, što je više nego prošle godine. Dakle borićemo se da uštedimo svuda gde je trošak nepotreban, istovremeno poboljšavajući gradsku infrastrukturu. Opštine su ove godine dobile 12 odsto od ukupnog budžeta, koji je 15 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. Uprkos tome, sredstva opštinama su smanjena za svega pet procenata – naveo je gradonačelnik.

Istovremeno, gradski odbornici usvojili su i završni račun gradskog budžeta za 2013. godinu i Odluku o obimu sredstava za vršenje poslova grada i opština u 2014. godini. Među odlukama koje su pratile usvajanje budžeta usvojene su i one o lokalnim, komunalnim, administrativnim i boravišnim taksama.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR